Femina

Megosztás


Az orvosi aloé, ismertebb nevén Aloe vera bőrnyugtató hatását már a kozmetikai ipar is régóta ismeri. 

A növény könnyen nevelhető otthon is, így egyszerűen készíthetsz magadnak saját Aloe vera gélt, amit sok mindenre használhatsz fel a házi patika részeként - írja a femina.hu

Az Aloe vera felhasználása

Gyulladáscsökkentő, gomba-, vírus- és baktériumölő hatása miatt az Aloe vera számtalan kellemetlen tünet ellen hatásos lehet. Remekül nyugtatja a bőrt rovarcsípés, leégés, horzsolás vagy egyéb bőrirritáció esetén. De használhatod herpesz ellen, valamint a problémás arcbőr kezelésére is. Nem hiába alkalmazták már az ókori Egyiptomban is, ahol a "halhatatlanság növényeként" ismerték. 

A növény háromszög alakú levelei három rétegből tevődnek össze, melyből a legbelső réteg 99 százaléka víz. A növény géljét és sűrűbb nedvét számtalan kozmetikai cég is hasznosítja krémjeihez, szappanjaihoz és arclemosóihoz adagolva. Az Aloe vera gyógyhatása mellett rendkívül jó légtisztító növény, ráadásul a nevelése is nagyon egyszerű. A világos, napos helyeket kedveli, de a tűző nafénytől óvni kell. Szereti a meleget, de télen inkább a hűvösebb levegő az ideális számára. Vizet viszont csak keveset adj neki, télen havi egy locsolás is elég lehet, de vízigénye függ a szoba páratartalmától is.

Készíts Aloe vera gélt!

Először is fontos tudni, hogy gyógyhatással csak az idősebb, 4-5 éves növények rendelkeznek, a fiatalabb növények nem. A kiválasztott növényből egy éles késsel vágd le a kívánt mennyiséget, alaposan mosd meg, majd állítsd egy csészébe 10-15 percre, és hagyd, hogy kifolyjon belőle a sárgás színű gyanta. Ezek után hámozd meg a levelet, és a kibukkanó Aloe vera gélt kanalazd egy turmixgépbe. Pár másodperces turmixolás után kész is a habossá vált, folyékony gél. 

Hűtőben tárolva maximum egy hétig használhatod fel, de ha esetleg C- vagy E-vitamint adsz hozzá, megnövelheted a tartósságát akár két hónapra is. Sőt, a gélt le is fagyaszthatod, és a mélyhűtőben akár hat hónapig is tárolhatod. Ha nincs kedved a gél készítéséhez, és gyorsabb segítségre van szükséged egy-egy vágás, vagy leégés esetén, a növényből megkapott gélt közvetlenül is használhatod a bőrödön.

Az Aloe vera sokrétű gyógyhatással rendelkezik, és a szépségápolásban is nagy hasznodra lehet. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás