Origo


Lakhatónak tűnő szuperföldet talált a NASA alig 137 fényévre tőlünk. 

A NASA közleménye szerint a TOI-715 b katalógusjelű bolygó alig másfélszer nagyobb a Földnél, és nagyjából 19 nap alatt kerüli meg csillagát, azaz ennyi ideig tart egy év az égitesten. A bolygó egy vörös törpecsillag körül kering, ami hűvösebb a Napnál - írja az origo.hu.

Éppen ezért csillagához való közelsége ellenére nem kizárt, hogy élet lehet rajta; a lakható zónában kering, ami azt jelentheti, hogy folyékony víz található a felszínén.

Ha pedig folyékony víz van, bizonyos életformák kialakulása sem kizárt.

A NASA szerint egy másik, kisebb bolygó is lehet a TOI-715 b mellett, ami szintén a lakhatósági zónában kering, erről az égitestről azonban egyelőre nem sok mindent lehet tudni.

Némileg hűti a kedélyeket az a tény, hogy a bolygó valószínűleg kötött tengelyforgású, vagyis egyik oldala mindig a csillag felé néz. Emiatt a bolygó egyik felén örök nappal, másik felén örök éjszaka lehet, és vélhetően a hőmérséklet különbségek is óriásiak a két félteke között.

A James Webb űrteleszkóp elemezheti a légkört

A TOI-175 b csatlakozhat azon potenciálisan lakható bolygók listájához, amelyeket a nemrég felbocsátott James Webb űrtávcsővel terveznek megfigyelni. Az űrteleszkóp képes arra, hogy műszereivel megállapítsa, milyen összetételű az adott égitest atmoszférája, és vannak-e olyan kémiai anyagok a légkörben, amelyek esetleg idegen életre utalnak.

A NASA szerint a lakhatóság megállapítása szempontjából sok függ a bolygó egyéb tulajdonságaitól, például nem mindegy, milyen tömegű, és hogy vízi világról beszélünk, vagy szárazabb égitestről – utóbbiak esetében sokkal nehezebb elemezni a légkör összetételét.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás