MTI

Megosztás


A háború két évvel ezelőtti kezdete óta Ukrajnában 195 egészségügyi intézmény semmisült meg, és további 1500-ban keletkeztek károk orosz csapások következtében – közölte vasárnap a kijevi egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint – amelyet az Ukrinform hírügynökség ismertetett – a legsúlyosabb károk Harkiv, Mikolajiv, Donyeck, Kijev, Csernyihiv, Dnyipropetrovszk, Zapirizzsja és Herszon régiók klinikáiban, illetve orvosi rendelőben keletkeztek.

A minisztérium hozzátette, hogy 502 megrongálódott egészségügyi intézményt sikerült helyreállítani, további 362-t pedig legalább részlegesen helyrehoztak. Ez utóbbiaknál kisebb károkról van szó, betört ablakokról, megrongálódott tetőkről vagy homlokzatokról.

A tárca összesítése szerint az orosz hadsereg 103 mentőautóban is kárt okozott, az ágazatban használt 258 járművet megsemmisített, további 125-öt pedig lefoglalt.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (GUR) orosz csapatok lehallgatott kommunikációjára hivatkozva vasárnap arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában álló Starlink mobiltávközlési szolgáltatást használja.

Az ukrán hírszerzés Telegram-oldalán közzétett egy hangfelvételt is, amelyen szerinte az orosz ellenőrzés alá került térségekben folytatott kommunikációt lehet hallani. Egy oroszul beszélő férfihang ezen azt mondja, hogy „a Starlink működik, van internet”.

A Starlinket üzemeltető SpaceX vállalat közleményben hangsúlyozta, hogy semmilyen üzleti tevékenységet nem folytat az orosz kormánnyal vagy hadsereggel.

„A SpaceX sosem dobta piacra a Starlinket Oroszországban, és nem is szállított felszerelést oroszországi telephelyekre” – írta a vállalat az X-en. Hozzátette, hogy amennyiben a SpaceX tudomást szerez, hogy Starlink-terminálokat engedély nélkül használnak, a cég ezt ellenőrizni fogja, és adott esetben le fogja kapcsolni a terminált.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI