Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A könyv örök érték. Bár a XXI. században már kongatják a vészharangot a Gutenberg-galaxis fölött, ám hiszem, hogy a Zuckerberg-világ, az okos eszközök nem szorítják ki a nyomtatott könyvet. Mert praktikus ugyan utazás közben e-bookot olvasni, de otthon bekuckózva sokak számára ma is csak egy kézbe fogható papíralapú könyv adja meg igazán az olvasás élményét. Viszont a mai helyzetben kevesen engedhetik meg maguknak a könyvvásárlást, éppen ezért újra felértékelődhet a könyvtárak szerepe. Melyek ellátottsága Kárpátalján bizony eléggé hiányos.  

Mint Varga Évától, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének (KMKE) elnökétől megtudtuk, a kárpátaljai magyarlakta települések könyvtárai költségvetési pénzből az utóbbi években, évtizedekben állománygyarapításra nem kaptak támogatást. Ezért is örültek a Kárpátaljai Sárkányellátó magyarországi civil szervezet megkeresésének, akik felajánlották, hogy könyveket gyűjtenek számukra. Február 9-én pedig egy több mint 500 kötetes adománnyal meg is érkeztek a Beregszászi Központi Könyvtárba. 

– Nagyon örültünk, hogy magunk válogathattuk ki azokat a könyveket, amikre szükségünk van – mondja Varga Éva. – Azt kaptuk, amire vágytunk. Olvasóink szeretik az új, szép könyveket, s most ilyenekkel elégíthetjük ki a gyermek és felnőtt olvasóink igényét is. Ennek az adománynak köszönhetően a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálja majd a számára legkedveltebb könyvet. Az olvasószolgálatos munkatársak tudják, milyen könyveket keresnek a könyvtárlátogatók, így aszerint válogattak. Ezeket a kiadványokat azok között a kötelékünkbe tartozó falusi könyvtárak között osztjuk szét arányosan, akik jelentkeztek erre a programra.

– Nem mindennapi neve van az adományozó civil szervezetnek. Mikor és milyen céllal alakultak?

– A Kárpátaljai Sárkányellátó az orosz-ukrán háború kitörése után, 2022 novemberében azzal a céllal jött létre, hogy a Fegyir Sándor nevével fémjelzett 68-as dandárt, a „Kárpátaljai Sárkányok” önálló területvédelmi zászlóaljat támogassa, akikre a professzor egyik fészbukbejegyzésében figyeltünk fel – mondja a mostani adományt édesapjával célba juttató Trautmann Balázs, a Kárpátaljai Sárkányellátók szervezője. – Fegyir Sándor 2022. október 23-án a közösségi oldalán közzétett egy mára már legendássá vált fényképet, melyen az ukrán-orosz határ közelében fekvő Ambarne faluba elsőként behatoló magyar nemzetiségű katonák tartanak egy, az 1956-os forradalomra emlékeztető lyukas magyar és egy ukrán zászlót. Az üzenet elért hozzánk és olyan ereje volt, hogy mi is megmozdultunk. A közös gondolkodást egy külön bankszámla nyitása követte, ahol azóta is fogadjuk a felajánlásokat. Eddig mintegy 185 millió forint magánadományt sikerült összegyűjtenünk, amiből, kérésüknek megfelelően, több küldeményt is eljuttattunk a zászlóaljhoz. Fontos tudni: fegyvert, lőszert, robbanóanyagot vagy bármi más, a magyar vagy ukrán jogszabályok által tiltott dolgot nem vásárolunk. Kizárólag olyan, a piacon szabadon elérhető, civil, kereskedelmi forgalomban szabadon kapható felszereléssel segítünk, mely korlátozás nélkül vásárolható, szállítható és használható.

Segítség a Kárpátaljai Sárkányellátótól - Értékes könyvadományt adtak át Beregszászon
Segítség a Kárpátaljai Sárkányellátótól - Értékes könyvadományt adtak át Beregszászon 

– Ám ma már nem csak a zászlóaljat segítik.

– A Kárpátaljai Sárkányok egy teljesen politikamentes szervezet, nem politizálni akarunk sem Ukrajnában, sem Magyarországon, hanem segíteni szeretnénk – mondja Trautmann Balázs. – Így jött az ötlet, hogy nyitunk a civil szféra felé is. Mivel kaptunk egy jelentős mennyiségű könyvadományt, úgy döntöttünk, tovább gyűjtünk hozzá, célirányosan, és a PapírSárkány projektünkkel kárpátaljai magyar könyvtárak állományát bővítjük. Ezt úgy szerettük volna tenni, hogy az általunk adományozott könyveknek valóban örüljenek a megajándékozottak, ezért felvettük a kapcsolatot a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületével. Megkaptuk azokat a témaköröket, ami alapján a „sárkányetetők” (támogatóink) küldték a könyveket. Első nekifutásra az étkezőnket megtöltő könyvmennyiség gyűlt össze, amit rendszereztünk. Ez hatalmas munka volt, így javítottunk a gyűjtés módszerén: a továbbiakban az adományozók megadott listán juttatták el hozzánk a könyvek jegyzékét, amiből kárpátaljai partnereink kiválogatták azokat, amelyekre valóban szükségük van, s azokat hoztuk el. A KMKE igényeinek kielégítésére a jövőben szeretnénk kiadókkal felvenni a kapcsolatot, hogy aztán friss kiadású könyveket is hozhassunk. Persze itt nem szeretnénk megállni, mert tudjuk, hogy szükség van a segítségre nemcsak a katonáknak, de a civil lakosságnak, a kultúrának is. Nekünk óriási szívügyünk, hogy okosan és hatékonyan tudjunk segíteni a kárpátaljai magyarságnak, illetve az itt élő lakosságnak nemzetiségtől függetlenül. Szeretnénk többek között nevelési-oktatási intézményeket, rekreációs, katonák visszailleszkedését segítő projekteket is támogatni. Hogy ezt hatékonyabban tudjuk végezni, alapítványként szeretnénk működni. A Kárpátaljai Sárkányellátó Alapítvány bejegyzése folyamatban van. Most először jártunk Beregszászban, de bízunk benne, hogy nem utoljára, s hogy minden támogatásunkkal hatékonyan tudunk segíteni.

– Köszönjük szépen. 

Kovács Erzsébet


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek