Hirado.hu
Megosztás


Egy több ezer éves kést találtak a régészek Dániában.

Olyan vágóeszközt találtak Dániában, amelyen egy majdnem kétezer éves rúnaírással írt felirat látható, amely nagyjából i. sz. 150 körül készülhetett - írja a hirado.hu.

„Maga a kés nem figyelemre méltó, de a pengén öt rúna található – ami önmagában is rendkívüli –, de a rúnák kora még ennél is rendkívülibb, mert valójában ezek a legrégebbiek, amelyek Dániából származnak” – mondta Jakob Bonde régész.

A Dánia legkorábbi írott nyelvének ábécéjében faragott rovásírásos feliratot egy 8 cm-es vaspengébe vésték, amelyet egy urna alatti sírban találtak, Odense központi városától keletre.

„A Nemzeti Múzeum szakértőjét hívtuk segítségül, ő a feliratot „HIRILA”-ként fordította, ami valószínűleg valami olyasmit jelent, mint „kis kard”. De hogy ez mit jelenthet? Szerintünk ez a kés neve, de a tulajdonosé is lehet” – magyarázta Jakob Bonde múzeum felügyelő.

Ebből a korszakból származó rúnákat eddig csak 1865-ben, egy csont fésűbe vésve találtak a skandináv országban.

„Hihetetlenül ritkán találunk olyan régi rúnákat, mint amilyenek ezen a késen vannak. Ez egészen egyedülálló lehetőség arra, hogy több ismeretre tegyünk szert Dánia legkorábbi írott nyelvéről” – hangsúlyozta Lisbeth Imer, a Dán Nemzeti Múzeum runológusa.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás