MTI

Informatika, munkaerőpiac. Illusztráció
Informatika, munkaerőpiac. Illusztráció


A világ elsőszámú gazdasági kockázata geopolitikai - jelentette ki Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter hétfőn, kiemelve "a háború visszatérését a világba és Európába".

A gazdasági szereplők előtt elmondott újévi köszöntőjében a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy közel két évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után a Közel-Keleten is nő a feszültség Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti gázai háború következményeként.     

"Egy közel-keleti lángba borulás, növekvő bizonytalanság a vörös-tengeri közlekedésben, egy incidens a Tajvani-szorosban, veszélyeztetné a nemzetközi stabilitást, és tartós hatással lenne a világkereskedelemre" - figyelmeztetett a francia kormánytag.     

December közepe óta a legtöbb nagy nemzetközi hajózási társaság úgy döntött, hogy hajóival elkerüli a Szuezi-csatornát, amelyen a világkereskedelem 12 százaléka szokott áthaladni, miután a gázai konfliktusra hivatkozva a jemeni húszi lázadók rendszeresen megtámadják a Vörös-tengeren közlekedő hajókat. Eközben a kínai elnök kijelentette, hogy elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával.     

Ezek az új kihívások a koronavírus-járvány és az Oroszország ukrajnai inváziója által súlyosbított inflációs válság nyomán jelentkeznek, amelyek Párizs szerint alapjaiban zavarták meg a termelési és ellátási láncokat világszerte.

"A globalizáció soha többé nem lesz ugyanaz, mint korábban" - mondta Bruno Le Maire, aki szerint a globalizáció mára "nagyrészt politikai jellegűvé vált", míg korábban "tisztán gazdasági jellegű" volt. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI