Kárpátinfo.net


Egyre nagyobb gondot okoz a belvíz
Egyre nagyobb gondot okoz a belvíz


A változékony, gyakran szélsőségesre forduló időjárás ismét feladta a leckét a szántóföldi növénytermesztőknek. Az elmúlt évben szeptember elején a több héten át tartó aszályos periódus miatt az akkor már nagyon esedékes magágykészítés szinte lehetetlenné vált: az ekék hatalmas, elművelhetetlen darabokat szakítottak ki a földből. Október végén, november elején száznyolcvan fokos fordulat történt, akkor már a szűnni nem akaró esőzések akadályozták egyrészt a betakarítást, másrészt pedig az ősziek talajának előkészítését, a magvak elvetését.

– Most ott tartunk, hogy a kukorica egy része levágatlan, és bokáig érő vízben áll, az ősziekből a tervezett terület egyharmadát tudtuk bevetni, a szántás jelentős része pedig tavaszra marad – jellemzi a jelenlegi helyzetet id. Karafa András beregardói gazda. – Más gazdatársakkal együtt mi is arra várunk, hogy felfagyjon a talaj és a kukoricaföldön végre el tudjon indulni a betakarítógép. Mert azzal mindenki tisztában van, hogy minél később kerül raktárra a termés, annál nagyobb minőségi és mennyiségi veszteség ér bennünket. Abból pedig már van éppen elég.  

– A belvíz az őszieknél mennyire okoz gondot?

– Szerencsére tábáink több helyen találhatók, így az ázásfoltok nagysága is eltérő. Mindenesetre számolnunk kell azzal, hogy ahol több mint egy héten állt a víz, ott a jelentő terméskiesés garantált. 

Egyre nagyobb gondot okoz a belvíz
Egyre nagyobb gondot okoz a belvíz

– Földműveseink milyen hangulatban várják a tavaszt?

– Úgy vagyunk vele, hogy ennél rosszabb már nem jöhet. Miközben a nagybani felvásárlók gyakorlatilag az önköltségi ár alatt vinnék el a termést, aközben a vetőmag, a műtrágya, az alkatrész drágul. Az üzemanyag pedig már jó ideje magas áron szerezhető be. Ám a tél után jön a tavasz, és a földművesnek az a dolga, hogy vessen.

– Az elmondottakból kitűnik, hogy kikeletkor torlódnak majd a tennivalók. 

– Ezt már előre látjuk, ezért igyekszünk alaposan előkészíteni a talajművelő gépeket és a hozzájuk tartozó eszközöket – ekét, tárcsát, boronát, kultivátort –, hogy ha eljön az idő, folyamatosan menjen a munka. 

– A kukorica továbbra is favoritnak számít?

– Igen. A sok-sok nehézség ellenére manapság ennek a növénynek a termesztése a legbiztonságosabb, a megfelelő technológia betartása mellett ez adja a legmagasabb hozamokat. Különösen akkor érdemes vele foglalkozni, ha a termény jelentős részét jószágainkkal mi magunk etetjük fel. Mi már ezt tesszük hosszú évek óta.

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek