Femina

A hosszú- és rövidtávú memóriát is serkenti ez a fűszer
A hosszú- és rövidtávú memóriát is serkenti ez a fűszer


Az idősödés során a szervezetben kisebb-nagyobb változások mennek végbe, amik az agyműködést is érinthetik. Az egészséges életmód és a genetikai háttér mellett bizonyos ételek-italok fogyasztása is felgyorsíthatja vagy épp lassíthatja ezeket az folyamatokat - nemrég felfedezték, hogy egy sokak által használt fűszernövény agyserkentő hatással bírhat.

A wasabi hatása az agyra

A Tohoku Egyetem kutatói szerint a wasabi fűszernövény, azaz a japán torma javíthatja az idősek kognitív funkcióit. A korral összefüggő kognitív hanyatlás gyakori tünetei közé tartozik az, hogy az ember feledékennyé válik, lassul a problémamegoldási képessége, és beszéd közben nehezére esik megtalálni a megfelelő szavakat - írja a femina.hu.

A korábbi kutatások azt mutatják, hogy számos életmódbeli tényező segíthet az embereknek megóvni kognitív egészségüket az életkor előrehaladtával. Az egyik ilyen az egészséges táplálkozás. Bizonyos ételekről már kimutatták „agyserkentő” hatásukat, ilyenek a bogyós gyümölcsök, az olajos halak, a tojás és a kelkáposzta, fűszerek közül pedig a kurkuma, a fahéj, a sáfrány és a gyömbér - ezekről bővebben itt olvashatsz.

A kutatók megvizsgálták a wasabi lehetséges előnyeit klinikai vizsgálatokban, állat- és emberkísérletek során. Néhány korábbi tanulmány szerint a wasabinak számos egészségügyi előnye lehet, többek között

  • magas C-vitamin-tartalma támogatja az az immunrendszert,
  • gyulladáscsökkentő,
  • antibakteriális,
  • véd a neurodegeneratív betegségek ellen,
  • támogatja a szív egészségét,
  • segít a fogyásban,
  • javítja a belek egészségét,
  • fokozza a csontok egészségét,
  • javítja az alvás minőségét,
  • rákellenes tulajdonságokkal bír.

A tanulmányba a kutatók 60 és 80 éves kor közötti japán felnőtteket vontak be. A 12 hetes vizsgálat résztvevőit arra kérték, hogy vegyenek be egy wasabitablettát lefekvés előtt, amely a japán torma fő bioaktív vegyületét, 0,8 milligramm 6-metilszulfinil-hexil-izotiocianátot (6-MSITC) tartalmazott, egy másik csoport pedig placebotablettát kapott.

A résztvevőkkel kognitív és memóriateszteket töltöttek ki a kísérlet előtt és után is, amivel az agy számos területét próbára tették, beleértve a munkamemóriát (rövid távú), a figyelmet, a feldolgozási sebességet és az epizodikus memóriát (hosszú távú).

 A tanulmány végén a kutatócsoport arra az eredményre jutott, hogy azok a résztvevők, akik 6-MSITC-t tartalmazó wasabikiegészítőt szedtek, jelentős javulást mutattak a munka- és az epizodikus memória teljesítményében a placebót szedőkhöz képest. Érdekes módon más kognitív területeken nem találtak jelentős javulást.

További kutatásokra van szükség azonban a wasabi kognitív egészségre gyakorolt hatásáról, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás