Kárpátinfo.net


Forgon Pálra emlékeztek a beregszászi reformátusok
Forgon Pálra emlékeztek a beregszászi reformátusok


A Kárpátaljai Református Egyházkerület meghatározó alakja Forgon Pál püspök (1917 – 2004). Emléke előtt születésnapján – január 7-én – a beregszászi református gyülekezet a templom bejáratánál 2010-ben felavatott emléktábla előtt tisztelgett, megkoszorúzva az emlékjelet, miközben a 90. zsoltárt énekelték.   

Forgon Pál 1913-ban született a munkácsi járási Szernyén, ahol édesapja tanító volt. A család később Beregrákosra költözött. A beregszászi gimnázium elvégzése után a Losonci Református Teológián tanult. Ennek befejezése után Keresztúrban, Muzsalyban és Visken szolgált lelkipásztorként. 1951. október 13-án Visken hamis vádak alapján letartóztatták. Azzal vádolták, hogy a kolhoz ellen agitál és a munka megtagadására biztatja az embereket. 1956. május 22-én szabadult. Lágeréveiről, szenvedéséről 1992-ben könyv is megjelent „Ott voltam, ahol a legszebb virágok nyílnak” címmel.

Forgon Pálra emlékeztek a beregszászi reformátusok
Forgon Pálra emlékeztek a beregszászi reformátusok

1965-től a beregszászi református gyülekezet lelkipásztora, 1972-ben megválasztják a Beregi egyházmegye esperesének, 1978-tól pedig a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. 1979-ben a Budapesti Református Teológiai Akadémia díszdoktorává avatták. Forgon Pál szorgosan nevelte a fiatal lelkész utánpótlást. Nagy szerepet játszott a bezárt templomok újra nyitásában, az elvett egyházi ingatlanok visszaszerzésében. 

2004. május 31-én megtért Teremtőjéhez. Nyíregyházán helyezték örök nyugalomra. 

A nemes harcot megharcolta, futását elvégezte… Emlékét őrzi az utókor.

-kósa-


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek