Femina

Ezek az ételek demenciát és elhízást okozhatnak - Mutatjuk, mivel helyettesítsd őket
Ezek az ételek demenciát és elhízást okozhatnak - Mutatjuk, mivel helyettesítsd őket


A Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerint összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és demencia, valamint az Alzheimer-kór rizikójának növekedése között.

Ezek az ételek demenciát és elhízást okoznak

A tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek - például a cukros üdítők, péksütemények, mirelit- és gyorsételek, valamint feldolgozott húsok - gyakori fogyasztása 14 százalékkal növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, a demencia kockázatát pedig akár 25 százalékkal is megemelheti. Az eredményekhez a kínai Tianjin Orvosi Egyetem kutatói több mint 72 ezer 55 évesnél idősebb nő és férfi étrendjét és egészségügyi adatait vizsgálták meg egy éven keresztül - írja a femina.hu

A tudósok a résztvevőket aszerint osztották négy csoportba, hogy mennyi ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak. A legkevesebb feldolgozott ételt fogyasztó csoport tagjainak a napi élelmiszer-bevitelük 9 százalékát tette ki egészségtelen étel, míg azok, akik gyakran fogyasztottak feldolgozott élelmiszereket a napi étkezésük 25 százalékát tették ki a cukros, finom lisztes táplálékok. A vizsgálat kezdetén senki sem szenvedett demenciában, viszont a vizsgálat végére azoknál, akik több egészségtelen ételt fogyasztottak 43 százalékkal több embernél alakult ki demencia, mint azoknál, akik egészségesebben táplálkoztak. 

A vizsgálat eredményei olyan korábbi eredményeket is alátámasztanak, miszerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása növeli az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a rák, a szívbetegségek, a stroke és a korai halálozás kockázatát. Azt viszont nem tudják pontosan kimutatni, hogy az ilyen élelmiszerek miért ártalmasak a kognitív funkciókra. Az egyetlen összefüggés, amit találtak, hogy a cukros, egészségtelen ételek fokozzák a gyulladást, ami elősegíti a tau-fehérjék képződését, amelyek agykárosodást okoznak, így hozzájárulnak az Alzheimer-kór kialakulásához.

Az ultrafeldolgozott ételek helyett

A feldolgozott élelmiszerek kiiktatása az étrendből gyakorlatilag lehetetlen, ám az egészségmegőrzés miatt érdemes törekedned a visszaszorításukra. A friss alapanyagokból otthon készített fogások mindig előnyösebbek, mint a mirelit, gyors- és különféle készételek. A változtatást kicsiben is el lehet kezdeni: ha eddig reggelire cukrozott müzliket, pelyheket ettél, válts percek alatt összedobható zabkására, vagy fogyassz magas fehérjetartalmú rántottát. Amennyiben víz helyett mást is innál, készíts teát, kortyolgasd melegen, vagy hűtsd le, és ne felejtsd el megnézni a termékek címkéit, előfordulhat, hogy olyan élelmiszer is számos adalékanyagot tartalmazhat, amiről nem is gondolnád, így például a felvágottak vagy a konzervek.  

A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, diófélékben és más élelmiszerekben található vitaminok, ásványi anyagok, fitokemikáliák és egészséges zsírok együttesen járulnak hozzá a jó egészségi állapot fenntartásához. A megfelelő testsúly fenntartásához ugyanakkor elengedhetetlen a fizikai aktivitás és a sport


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás