MTI

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő
Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő


Provokációnak nevezte az ukrán külügyi szóvivő csütörtökön az olaszországi Modena városában tervezett kiállítást és konferenciát, amellyel a szervezők azt kívánják bemutatni a közönségnek, hogy a Donyeck megyei Mariupolban milyen „gyors újjáépítés” zajlik, miután az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

A rendezvényt egy Olaszországban működő orosz kulturális egyesület szervezi, a megnyitót január 20-ra harangozták be a Facebookon. Az orosz erők 2022 tavaszán hosszú ideig ostromolták, és ezalatt gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a stratégiai jelentőségű kikötővárost, mire májusban végül be tudták venni.

„Provokáció a modenai kiállítás az orosz megszállás alatt álló Mariupol állítólagos mostani fénykoráról”

 – szögezte le Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Jevpropejszka Pravda ukrán hírportálnak adott nyilatkozatában.

Rámutatott arra, hogy 

hivatalos szinten Olaszország határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. 

„Arra számítunk, hogy erre a propagandaeseményre megfelelő reakció lesz” 

– jegyezte meg a külügyminisztérium képviselője.

Ukrajna olaszországi nagykövetsége csütörtökön arra kérte Modena városát, hogy vonja vissza a rendezvény helyszínéül szolgáló terem használatára kiadott engedélyt. 

„Rendkívül cinikusnak tartjuk ezt a rendezvényt, amely civil áldozatok ezreinek emlékét sérti. Ez egy orosz propagandarendezvény, amely minden erkölcsi alapot és elvet sért” 

– fogalmazott Jaroszlav Melnik római ukrán nagykövet abban a levélben, amelyet Gian Carlo Muzzarelli modenai polgármesternek címzett.

Modena polgármestere közleményben szögezte le, hogy városa nem támogatja a rendezvényt. Hozzátette viszont, hogy a rendezvényterem lefoglalásával az orosz egyesület nem sértette meg a jogszabályokat, és a szervezők kötelezettséget vállaltak az alkotmányos értékek tiszteletben tartására.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI