MTI

Megosztás


Az uniós többéves pénzügyi költségvetési keret (MFF) félidős felülvizsgálatáról szóló megállapodás véglegesítése létfontosságú az Európai Unió hitelessége és nem utolsó sorban az Ukrajnának nyújtott támogatás iránti elkötelezettsége szempontjából - szögezte le Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a másnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozóra szóló, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Az egynaposra tervezett brüsszeli csúcsra szóló, az interneten is közzétett meghívólevelében Michel emlékeztetett: a legutóbbi, decemberi találkozón 26 tagországi vezető határozottan támogatta a kiegyensúlyozott tárgyalási keretet, amely világosan figyelembe veszi a fő prioritásokat, köztük Ukrajna támogatását, a migráció kezelését és annak külső dimenzióját, a Nyugat-Balkán támogatását és a természeti katasztrófákra adott európai választ. Ez a tárgyalási keret "véglegesítési terepként" szolgál a 27 tagország megállapodásához - emelte ki.

"A megállapodás megkötése létfontosságú a hitelességünk és nem utolsó sorban az Ukrajnának nyújtott támogatás iránti elkötelezettségünk szempontjából. Egyértelműen ránk hárul a feladat, hogy megoldást találjunk és teljesítsünk" 

- fogalmazott.

Szavai szerint sürgősen foglalkozni kell az Ukrajnának nyújtott katonai segítség minden vonatkozásával, egyebek mellett a lőszerszállítással, valamint a vonatkozó uniós eszközök kiigazításával kapcsolatban a támogatás felgyorsítása érdekében. Folytatni kell az uniós támogatást, módosítani kell és fel kell gyorsítani a katonai eszközökre vonatkozó megrendeléseket, és újakat kell leadni, ami egyben az európai védelmi ipar fellendítését is szolgálja - közölte.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt írta, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által fogva tartott összes túszt minden feltétel nélkül szabadon kell engedni. Az "aggasztó regionális fejlemények fényében" foglalkozni szükséges a régiót érintő biztonsági kérdésekkel, a feleket továbbra is visszafogottságra kell bátorítani, és meg kell vitatni a helyzet elmérgesedésének megakadályozását szolgáló intézkedéseket, különösen a Vörös-tenger vonatkozásában - emelte ki.

"Sürgősen hozzá kell járulnunk a gázai humanitárius helyzet orvoslásához" - fogalmazott Michel, majd hozzátette: meg kell beszélni azon politikai folyamat felélesztésének lehetőségeit is, amely a kétállami megoldás, egy Izrael mellett létrejövő palesztin állam létrehozását célozza. Ez az egyetlen életképes lehetőség, amely mind az izraeliek, mind a palesztinok számára fenntartható békét és megerősített regionális biztonságot hozhat - jelentette ki.

"Erőfeszítéseinknek arra kell irányulniuk, hogy a nemzetközi jogot és a nemzetközi humanitárius jogot mindenki tiszteletben tartsa" - zárta meghívólevelét az EU-tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács elnöke.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI