Kárpátinfo.net


Megosztás


Nagy figyelem kísérte Ukrajna és Magyarország külügyminisztereinek kárpátaljai találkozóját, melyre január 29-én került sor az Ungvár melletti Nevickén a Verhovina szállóban. A tárgyalásokat követően Szijjártó Péter Magyarország és Dmitro Kuleba Ukrajna külügyminisztere, illetve Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője tartott sajtótájékoztatót.

Az ukrán külügyminiszter közös érdeknek nevezte a jószomszédi viszony helyreállítását. Dmitro Kuleba elmondta, hogy a találkozón a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek, mert ez nem egyszerű kérdés és nagyon régóta téma már, ezért szeretnék mindkét oldalról megfelelően rendezni ezt a vitás kérdést. A nemzeti kisebbségek oktatással és nyelvhasználattal kapcsolatos jogait Ukrajnában megoldották minden nemzeti kisebbség számára, jelentette ki. „Ma további kéréseket kaptunk a magyar féltől, feldolgozzuk őket. A legfontosabb lépést megtettük. Ukrajna teljesítette kötelezettségeit az Európai Unió előtt, de ez a kérdés kétoldalú, s mi ezt kétoldali rendben, tisztességesen, konstruktívan átdolgozzuk részletesen. Azt szeretnénk, hogy minden állampolgárunk boldog legyen, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiséghez tartozik” – közölte. Az ukrán külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy létrehoznak egy operatív munkacsoportot, amelynek tíz napja lesz arra, hogy megoldásokat találjanak a magyar kollégája által felvetett kisebbségi kérdések végleges lezárására, amit kormányközi bizottsági szinten kívánnak rendezni. 

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság jogait 2015-öt követően folyamatosan csorbították, ez az oka annak, hogy a kétoldalú kapcsolatok az utóbbi években nem a jó viszonyról, hanem a nyitott kérdésekről szóltak. A tavaly decemberben elfogadott törvény „ezt a negatív spirált kétségtelenül megállította”, ugyanakkor Szijjártó Péter újfent leszögezte, hogy a magyar kormánynak az az elvárása, hogy a kárpátaljai magyarok visszakapják a 2015-ben meglévő jogaikat. „Magyarország soha nem kért olyan jogokat a kárpátaljai magyarság számára, amelyik 2015 előtt ne létezett volna, nem kérünk többet, mint ami már volt” – mondta. „Ennek megfelelően a mai napon tizenegy pontban összegeztük a magyar kéréseket, köztük például a nemzetiségi iskolai jogállás helyreállítását, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségének ismételt megteremtését és a magyar nyelv korlátozásmentes használatát a felsőoktatásban, a kultúrában, a közigazgatásban és a közösségi élet terében” – tette hozzá a diplomata. Aki a továbbiakban így fogalmazott: „Mi azzal a céllal érkeztünk ide, hogy újra tudjuk építeni a bizalmi légkört a kétoldalú kapcsolatainkban. Azt gondolom, egyetérthetünk abban, hogy tettünk biztató lépéseket ebbe az irányba. Hosszú út áll még előttünk, sok munkát kell elvégeznünk, de mi a magyar oldalon készek vagyunk ennek a munkának az elvégzésére”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta a magyar kormány következetes álláspontját: kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, elítéljük a háborút, és azt szeretnénk, hogy minél előbb béke legyen, ugyanis az emberéletek megmentése csakis kizárólag békével lehetséges. Elismeréssel szólt Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzójának a béke megőrzéséért tett erőfeszítéseiről ezen a soknemzetiségű vidéken.

Az ukrán elnöki iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy a megbeszélésen téma volt az Orbán– Zelenszkij találkozó, ami új lapot jelentene a két ország történetében. „Úgy vélem, hogy ma egy erőteljes lépést tettünk e találkozó felé. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek és azt szeretnénk, hogy ez a találkozó sikeres legyen, s hogy új fejezetet nyisson kapcsolatunkban” – mondta Andrij Jermak. A politikus egyelőre nem nevezett meg konkrét dátumot, azonban kijelentette, hogy szeretnék, ha minél hamarabb megvalósulna.

Andrij Jermak arról is szólt, hogy a helyi magyar közösség képviselőivel is lesz egy találkozója, megjegyezte, hogy korábban Zelenszkij elnök is pozitív kicsengésű megbeszélést folytatott Beregszászon a magyar civil szervezetek és a történelmi egyházak vezetőivel.

Kósa Eszter


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek