Kárpátinfo.net


Megosztás


A magyar kultúra napját a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (BKÉSZ) idén is színes programmal méltatta. Az alkalomra zsúfolásig megtelt Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház dísztermében ezúttal Kovács Éva beregszászi festőművész képeiből nyílt kiállítás, illetve versben, zenében vallottak az előadók hitről, a szülőföld szeretetéről.

A megjelenteket Jakab Eleonóra, a BKÉSZ elnöke köszöntötte. Aki elmondta, hogy alkalomról alkalomra a helyi művészeknek igyekeznek teret, lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, hogy a város, a környék lakossága is megismerje az itt élő tehetségeket, az általuk létrehozott értékeinket. Ennek az is a célja, hogy erősítsük az itthon maradottakat, a menni vagy maradni dilemmával küszködőket, s hogy üzenjünk a nagyvilágban szétszóródott népünknek: ez a város, ez a közösség mindenkit hazavár. 

A magyar kultúra közös kincsünk, ez tesz bennünket igazán magyarrá, erősít meg keresztény öntudatunkban is – kezdte köszöntőjét Molnár János esperes, a helyi római katolikus egyházközség plébánosa. Aki hálát adott azért, hogy Kárpátalján ma viszonylagos békében élhetünk, s ünnepeinket is megülhetjük. 

A köszöntéseket követően Ferku Szilveszter, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszékének munkatársa adta elő igazán mély átéléssel Kölcsey Ferenc Himnuszát, mely a magyar nép nemzeti imádságává magasztosult, s melyet ezúttal is együtt énekelt el a közösség. 

A Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház dísztermében Kovács Éva beregszászi festőművész képeiből nyílt kiállítás. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet
A Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház dísztermében Kovács Éva beregszászi festőművész képeiből nyílt kiállítás. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet

A kultúra a megmaradás, az identitás megőrzésének záloga, fogalmazott köszöntőjében Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ügyvivője. Aki elismeréssel szólt arról a művészeti, kulturális életről, melyet itteni szolgálata alatt megismert. Hitet tett amellett, hogy az alkotó tevékenység emberi igény, és segít átvészelni a nehéz időket is.

A továbbiakban Bárdos István, a KÉSZ alelnöke ismertette Kovács Éva munkásságát. És nem csupán életrajzi adatokat sorolt fel, de az egykori osztálytárs, a barát szemével mutatta be a festőművészt, akinek csendéleteiről, város- és tájképeiről „közösségerősítő mosolya, tiszta lelke tükröződik”. Méltatásában kiemelte a festő nagylelkűségét: jótékonysági célokra szívesen ajánl fel képeiből, a beregszászi kórház gyermekosztályának folyosóját pedig barátaival önkéntesen már kétszer is vidám falfestménnyel tették barátságossá. Kovács Éva rendszeresen részt vesz nemzetközi alkotótótáborokban, művésztelepeken, csoportos és önálló kiállításokon, kárpátaljai tárlatain túl bemutatkozott már Magyarország több településén, illetve Erdélyben és Hollandiában is láthatták munkáit a művészetkedvelők.

A kiállító művész meghatottan mondott köszönetet a beregszászi KÉSZ-nek, Jakab Eleonóra elnök asszonynak a szülővárosában való bemutatkozási lehetőségért. Mint elmondta, a most kiállított több mint harminc alkotást úgy válogatta össze – sokat már magántulajdonból kért kölcsön a kiállításra –, hogy azok némileg tükrözzék sokoldalúságát. Mint megtudtuk, nagyon szereti a természetet, így szívesen fest tájképeket, illetve csendéletet, városképeket, bemutatva „a saját világát ebben a változó világban”. 

Vlagyimir Balácky, művésznevén Pitkin adott elő népszerű dalaiból egy válogatást. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet
Vlagyimir Balácky, művésznevén Pitkin adott elő népszerű dalaiból egy válogatást. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet 

A magyar kultúra napi rendezvény csodálatos zenei élménnyel gazdagította a résztvevőket: Hapák Alexandra és Kisgyőri Attila Krajnik Irénke harmonikakíséretében Handel Maccabeusi Júdás című oratóriumából a „Jöjj béke nyájas angyala” c. kettőst adta elő, majd szívet-lelket melengetve az ikonikus Hallelujah ének csendült fel. Az alkalom végén Vlagyimir Balácky, művésznevén Pitkin adott elő népszerű dalaiból egy válogatást. 

A Kovács Éva festményeiből nyílt kiállítás – előzetes bejelentkezés alapján – február 23-ig tekinthető meg a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban. 

Kovács Erzsébet


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek