Bien.huHa a vitaminokra gondolok, egyből eszembe jutnak olyan bölcsességek, amelyeket minden évben rendszeresen hallok. Ilyen például az, hogy az immunrendszerünk megerősítéséhez fontos, hogy elegendő C-vitamint vigyünk be, vagy hogy a téli, napsütéses órákban jóval szegényebb hónapokban még jobban ügyeljünk a D-vitamin bevitelünkre. Sok más vitamin is van azonban, amelyekről jóval kevesebbet hallunk, pedig szintén fontos szerepük van abban, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan teljenek a mindennapjaink. Ilyen a K-vitamin is, amelyből talán te sem viszel be eleget a szervezetedbe.

Mi a szerepe a K-vitaminnak?

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely részt vesz a véralvadásban, a csontanyagcserében, valamint a szív-és érrendszerünk egészségének fenntartásában. A K-vitamin fő formái a K1-vitamin (fillokinon) és a K2-vitamin (menakinon). A K1-vitamin a zöld leveles zöldségekben lelhető fel, a K2-vitamin pedig az emberi bélben termelődik, és az erjesztett élelmiszerekben is megtalálható. Ha most arra gondolsz, hogy mennyit fogyasztasz ezekből az élelmiszerekből, máris közelebb kerülhetsz ahhoz, vajon neked van-e K-vitamin hiányod - írja a bien.hu.

Az erős vérzés és a csontjaid állapota is árulkodó jel lehet

A véralvadásban betöltött fontos szerepe miatt a legnagyobb árulkodó jele annak, hogy nincs elég K-vitamin a szervezetedben, a túlzott vérzés. Ez jelentkezhet például egy átlagos vágás vagy horzsolás esetében is, ami alapvetően kevésbé lenne intenzív, ehelyett azonban véget nem érőnek tűnik. Vagy akár a szokásosnál erősebb menstruációs vérzés, de ez még közel sem minden.

Mivel a K-vitamin elengedhetetlen a csontjaink egészségének fenntartásához (a D-vitamin, a magnézium és a kalcium mellett), a csontok gyengülése is utalhat a hiányára.

Vagyis ha könnyen szerzett vagy gyakori csonttörésed, rossz testtartásod, esetleg hát- és nyaki fájdalmaid vannak, akkor is okkal gyanakodhatsz arra, hogy K-vitamin hiányban szenvedsz. Sajnos a csontok gyengülése kevésbé nyilvánvaló, mint a túlzott vérzés, ráadásul inkább hosszú távon észlelhető probléma, amely csak idővel tűnik fel. 

Mennyi K-vitaminra van szükséged naponta?

Egy egészséges, tápláló étrend általában eleve tartalmaz olyan élelmiszereket, amelyek fogyasztásával elegendő mennyiségű K-vitamint biztosíthatsz a szervezeted számára. Ez a felnőtt nők esetében nagyjából napi 90 Mcg, a felnőtt férfiak esetében pedig napi 120 Mcg. Ha nem fogyasztasz ilyen élelmiszereket, vagy továbbra is aggódsz, hogy nem jutsz elegendő K-vitaminhoz, akkor étrend-kiegészítő formájában is beviheted. Ebben az esetben előtte feltétlenül érdemes egyeztetned a háziorvosoddal.

Miből vihetsz be belőle többet?

A K-vitamin egyik legjobb forrása egy hagyományos japán étel, a nattó, amely erjesztett szójababból készül. Ezt idehaza a többségünk nem fogyasztja rendszeresen (talán itt az ideje, hogy most te is kipróbáld), vagy nem is ismeri, de szerencsére sok más élelmiszer van, ami annál inkább népszerű itthon.

Ilyenek például a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta vagy a fejes saláta. Ezek úgy szívódnak fel a leghatékonyabban, ha egészséges zsírokkal, például olívaolajjal vagy avokádóolajjal párosítod.

Ezeket összemixelve zöld turmix formájában is kellő mennyiségű K-vitaminhoz juthatsz. Remek választás még a savanyú káposzta is, amiből például rakott káposztát, korhelylevest vagy töltött káposztát is készíthetsz. Ezeknek az élelmiszereknek a felhasználásával pedig amiből csak lehet, próbálj meg a hagyományos receptektől eltérve egészségesebben kivitelezett, zsírszegény, és minél több zöldséget tartalmazó fogásokat készíteni. Ami biztos, hogy a szervezeted is hálás lesz érte.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás