Bien.hu

Megosztás


Ahogy beköszönt a hideg idő, úgy következnek egymás után a különféle fertőzések. De van egy olyan, keveset emlegetett ásványi anyag, ami segíthet küzdeni a téli betegségek ellen!

Már jó néhány éve, hogy családi szinten étrendet váltottunk és azóta teljes értékű növényi alapanyagokra építjük a mindennapjainkat. Nem volt nehéz felismerni az éles váltást: egy kezemen bőven meg tudom számolni, hányszor voltam beteg és mindenből kijöttem maximum 3 nap alatt. Számomra ez elég bizonyíték, de a kislányomnak még muszáj volt átesnie a „tipikus” fertőzéseken az óvodában. Az utolsó évben illetve első osztályban viszont már csak egy-egy alkalommal volt beteg és akkor is év elején, valószínűleg megviselte a kezdéssel járó stressz.

Két csodaszert kap: az egyik a D-vitamin a másik egy béta-glükánnal dúsított, teljesen természetes zöldség- és gyümölcs sűrítmény – ami többek között cinkben is gazdag.

Mire jó a cink?

A cink egy esszenciális ásványi anyag, kívülről kell bevinnünk a szervezetünkbe. Számos biológiai funkciót lát el a testünkben: részt vesz a sejtosztódásban, a sebgyógyulásban, különféle enzimatikus folyamatokban és az immunrendszer működésében is. Mivel a cink a sejtek növekedéséhez, osztódásához is szükséges, az általános egészségnek fenntartásában szintén szerepe van. Mindennek köszönhetjük, hogy a cink aktívan részt vesz a betegségek elleni védelemben sőt, tanulmányokból tudjuk, hogy a cinkhiány növelheti a fertőzések kialakulásának kockázatát.

Mértékletes kiegészítés

A cinket jótékony tulajdonságai ellenére sem szabad túlzásba vinni, mint minden táplálék-kiegészítőt, ezt is mértékkel és tudatosan kell fogyasztani. Kiválóan pótolni tudjuk természetes forrásból is, úgy mint diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek fogyasztásával. A cinktartalom az élelmiszerek tekintetében változhat, de általánosan elmondható, hogy a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyesekben és a diófélékben kb. 2-3 mg, míg a magvakban 7-10 mg cink található 100 grammonként.

A napi cinkszükséglet változik az életkor, a nem, az egészségi állapot és egyéb tényezők függvényében is, mint amilyen pl. a várandósság.

A WHO szerint az ajánlott napi bevitel az alábbiak szerint alakul:

Gyermekek számára (1-3 év): 3 mg
Gyerekek számára (4-8 év): 5 mg
Gyermekek számára (9-13 év): 8 mg
Férfiak számára (14 év felett): 11 mg
Nők számára (14 év felett): 8 mg

A kutatások egyébként sokszor ellentmondásosak a cink vonatkozásában, még vannak kérdések, miért működik egyes esetekben olyan jól a cink és máskor miért nem. A cinktabletták pedig sokszor mellékhatásokat generálnak. Mindenesetre egy 2012-es meta-analízis szerint a cink lerövidíti a megfázás tüneteinek időtartamát felnőtteknél, gyerekeknél viszont nincs szignifikáns hatása.

Ezért a legtöbben azt javasolják, hogy fogyasszuk a cinket természetes formájában rendszeresen annak érdekében, hogy ne legyen szükség a mesterséges kiegészítésre. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás