Kárpátinfo.net


Megosztás


Bár nem tekint vissza olyan évszázados hagyományokra, mint például államalapító Szent István királyunk ünnepe, a magyar kultúra napjára való megemlékezés egyre nagyobb jelentőséggel bír. Hisz a XXI. század kihívásainak közepette kultúránk, benne anyanyelvünk és hagyományaink tartanak meg bennünket, a kisebbségbe szorított kárpátaljai nemzetrész tagjait magyarnak. 

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a magyar kutúra napjának méltatásával indítja a kulturális évadot, emlékeztetett rá köszöntőjében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában megtartott ünnepségen Molnár Krisztina, a szervezet munkatársa. Aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Kölcsey Ferenc, miután 201 évvel ezelőtt ezen a napon letisztázta Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát, azt a beregszászi postahivatalban adta fel. Ily módon e kiemelkedő alkotás városunkhoz is kapcsolódik.

A magyar kultúra napja a Rákóczi Főiskolán - Tartást ad, erőt meríthetünk belőle
A magyar kultúra napja a Rákóczi Főiskolán - Tartást ad, erőt meríthetünk belőle

Szépséges és igencsak gazdag a magyar kultúra, hangsúlyozta megnyitó beszédében Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica elnöke. Tartást ad és mindenkor erőt meríthetünk belőle. Jellemző, hogy Kölcsey nemzeti imánkká, fohásszá nemesülő költeménye valamennyi történelmi egyházunk énekeskönyvében megtalálható. Fontos, hogy ne csupán a magyar kultúra fogyasztói legyünk, hanem tehetségünkhöz mérten járuljunk hozzá annak szélesebb körű megismertetéséhez és gazdagításához. Ezen kell munkálkodnunk nem csupán a mai napon, hanem az év többi 364 napján is, mondta az elnök asszony. 

Az alkalmon elsőként Györkéné Csákány Marianna, a kisgejőci Gyöngykaláris Kórusiskola vezetője és Ivaskovics József, Magyar Örökség díjas zenetanár, verséneklő, a kárpátaljai Credo együttes alapítója verses-zenés összeállítása hangzott el. Ennek keretében klasszikus és kortárs költőink megzenésített versei révén felemelő gondolatokat hallottunk az anyanyelvhez, a szülőföldhöz, a szűkebb és tágabb közösségünköz való ragaszkodásról. Az előadás végén pedig a közönség már együtt énekelte Petőfi Sándor „Nem megyek én innen sehova” megzenésített költeményét. 

Majd ezt követően a főleg általános iskolásokból és a Felsőfokú Szakképzési Intézet diákjaiból álló nézősereg a magyarországi Mesélő Bőrönd Társulat interaktív meseelőadását élvezhette. 

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek