Kárpátinfo.net


Megosztás


Három hónapos szervezést követően 2024 január 15-én megérkezett a nemzetközi támogató csapat Írországból, Franciaországból, Amerikából és Magyarországról a kárpátaljai Nagydobronyba és Csongorra hogy részt vegyen a Nagy Ferenc a Nagydobronyi Kistérség polgármestere és Baksa András Csongor község elöljárója szervezte diplomáciai- és közösségi programokon - közölték a Nagydobronyi kistérség Facebook-oldalán. 

Hadsereg támogatása 

Nagydobronyi Kistérség  egy különleges együttműködésre kapott meghívást 2023 őszén a Direct Aid for Ukraine civil csoporttól. Alex Davern texasi üzletember és Bozó Zsuzsanna (Nagydobrony tiszteletbeli polgára) az ukrán hadsereg Oroszország elleni küzdelmének megsegítésére jelentős eszköz támogatást tervezett nyújtani. A minta-együttműködés további célja volt, hogy bemutassa, milyen hatékonyan tud együtt dolgozni egy civil csoport, a helyi kistérség és a regionális hadkiegészítő parancsnokság ebben a nehéz helyzetben.  

Helyi segítők

Nagydobronyi Kistérség és Csongor község vezetésének köszönhetően többen is csatlakoztak a küldetéshez. Elsők között Olekszij Kulja a “Vcsaszna dopomoga” civilszervezet vezetője kapcsolódott be a munkába. Nekik köszönhetjük a 10 db terepjáró Ukrajnába szállítását, átalakítását és felkészítését a frontra. Az ő szervezésében kerültek Lengyelországból Kárpátaljára a technikai eszközök: 9 db Mavic 3T hőkamerás drón, 9 db speciális hőkamera.

A katonai eszközök célba juttatásának koordinálásában nagy részt vállalt: Jurij Huzinec a járási katonai adminisztráció vezetője és Igor Tiscsuk a járási hadkiegészítő vezetője. A megvalósítást segítették ungvári járási kistérségek vezetői és a  nagydobronyi kistérség lakosai.

A diplomáciai program állomásai

Az eszközök szimbolikus átadására január 16-án került sor miután Viktor Mikita Kárpátalja Megyei Katonai Adminisztráció elnöke fogadta a misszió tagjait és köszönetet mondott a nagylelkű támogatásért. Ezt követő látogatás a megyei kórházba vezetett, ahol találkoztak Jurij Jacina főorvossal és átadták a sebesült katonák rehabilitációját végző osztálynak a kért eszközöket. A delegáció tiszteletét tette a Kálvária téri katona temetőben, ahol a Hősök Útján elhelyezték az öt nemzet zászlajával díszített koszorúkat.

Közösségi nap a helyi gyerekeknek

A hadsereg segítésén túl a támogató csoport célja volt egy helyi gyermekeket foglalkoztató helyi intézmény hosszú távú segítése is. Így a Csongori  Misi Mókus Óvoda kapott teljes belső felújítást, eszköz parkot. Felemelő volt részt venni és látni ahogy a csongori szülőkkel együtt szerelték össze a bútorokat a nemzetközi partnerek. Óriási erő és biztatás az itthon maradt embereknek ebben a nehéz, háborús helyzetben. Köszönet a csongori szülőknek, hogy eljöttek és részt vettek ebben a közös munkában!

Misszió az Ukrán Hadsereg támogatására
Misszió az Ukrán Hadsereg támogatására

Misszió egyenesen a harcoló alakulatokhoz 

2024. január 16-án az esti órákban Nagydobrony központjából indult a technikát és az ellátmányokat szállitó csapat, amelyhez csatlakozott az ungvári adminisztráció vezetése Huzinec Jurij és Dupin Vitálij továbbá az ungvári járási kistérségek polgármesterei Szamardak Valerij-Csap polgármestere, Pohorelov Iván-Perecseny polgármestere, Mandrik Iván-Sztávne polgármestere, Zvidnyák Iván-Ungvár alpolgármestere. A nagydobronyi kistérségből hat személy vett részt a küldetésben Nagy Ferenc vezetésével: Kántor József, Szanyi Valér, Vojtovics Zsenya, Misák Ferenc és Biró Zsolt. 

Az adományozók személyesen kívántak szerencsés utat a konvojnak, és hálás köszönetüket fejezték ki valamennyi helyi lakosnak akik részt vettek az autók felszerelésében, további adományokkal segítették az utat.

Misszió az Ukrán Hadsereg támogatására
Misszió az Ukrán Hadsereg támogatására

A küldöttség a katonai ellátmányokat sikeresen eljuttatta a Szumiban állomásozó Ungvári  68. különálló területvédelmi zászlóalj és a Zaporozsjében állomásozó Munkácsi 128-as hegyivadász-dandár több harci egységéhez. A katonák hálás köszönetet mondtak a Direct Aid for Ukraine tagjainak és a küldetés valamennyi résztvevőjének.

Köszönet a nemzetközi támogatóinknak!

A Direct Aid for Ukraine nemzetközi csapata nagyban hozzájárul az itt élők biztonságához és remek lehetőséget nyujt kapcsolatok kiépitéséhez, amelyek megmaradásunk feltételei.

Jó szándékukat és segítőkészségüket az is jelzi, hogy az itt tartózkodásuk  ideje alatt költségekkel nem terhelték az itt élőket. 

Alex Matthew Davern és családja, Jonathan Steven Bruck, Brian Spain, Guillaume Alexandre Rey, Eric Hovard Starkloff, Bradley Francis Schlosser, Michael Maher és valamennyi támogató családja Továbbá a magyarországi önkéntes közreműködőknek: A Net of Hope csapatának Bozó Zsuzsannának, Kaszás Krisztiánnak, Kecskés Évának 
Köszönet mindazoknak akik figyelemmel kísérték, aggódtak és imádkoztak értünk, mert nem véletlenül ment le simán, problémamentesen ez a hosszú és nehéz embert próbáló küldetés. Utunkat a nemzeti lobogónk kísérte végig, amivel hirdettük, hogy a kárpátaljai magyarság nem Ukrajna ellensége.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek