Origo
Megosztás


Miközben Egyiptom délkeleti részén az ókori Berenike vörös-tengeri kikötőjét tárta fel, egy nemzetközi csapat felfedezett egy római kori (körülbelül Kr.e 31-Kr.u. 330) Buddha szobrot. Számos más lelettel együtt a szobor azt mutatja, hogy akkoriban Egyiptom és India között messzire nyúló kereskedelmi kapcsolatok voltak. - írja a Bibliai Régészeti Társaság honlapján.

A kicsit több mint 2 láb magas márvány Buddha szobrot egy római kori templom előudvarában találták Berenike ókori kikötőjében. Buddha egy lótusz virág mellett áll, feje mögött dicsfény - írja az origo.hu.

Az, hogy a szobrot a templomban prominens helyre helyezték annak egy példája, hogy akkoriban Egyiptomot vallási pluralizmus jellemezte. 

A márvány valószínűleg Törökországból származik, de a szobrot helyben, valószínűleg a sok, Berenikében üzletelő indiai kereskedő  egyike faragta..

A templomban a régészek találtak egy a római császár, Philip the Arab (körülbelül Kr.u. 244-249) idejéből való szanszkrit felírást, két, az indiai Satavahanas dinasztia indiai királyságából származó két 2.századi érmét, és az 1-4. századból származó sok görög felírást. Bár a szobrot nem lehet pontosan datálni, a kutatók úgy vélik, hogy valószínűleg a helyén lehetett a római periódus elejétől.

Bár a buddhizmus biztosan nem volt natív Egyiptomban, lévén, hogy a Gangesz-folyó körüli Indiából származik a Kr.e. 5. századból, az Egyiptomot és Indiát összekapcsoló fontos kereskedelmi hálózat lehetővé tette az eszmék folyamatos áramlását a kereskedelmi árukkal együtt.

Egyiptom volt a fő kapcsolódás a Római Birodalom és India között és Berenike volt a fő kikötő.

Onnan az Indiából jövő árukat tevekaravánnal keresztül vitték a sivatagon a Nílus-folyóhoz és aztán elszállították a birodalom többi részébe. Indiából importáltak például borsot, textileket, és elefántcsontot.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás