Kárpátinfo.net


Megosztás


A hivatalos kimutatások szerint békeidőben évente mintegy 850-900 ezer turista kereste fel vidékünket. Az épített örökség kiemelkedő darabjai, a természeti látnivalók sokasága mellett gyógyvizeink, boraink és nem utolsó sorban a megye sajátos gasztronómiája vonzotta hozzánk a szépszámú vendégsereget. Egy, a körükben végzett rögtönzött felmérés szerint a lacipecsenyét és a bográcsgulyást szinte valamennyi hágón túli vendég egy csapásra megkedvelte. Méghozzá olyannyira, hogy hagyományos pásztorételünk egyik legfontosabb kellékét, a pirospaprikát hosszú ideje előszeretettel vásárolják, hogy majd hazatérve ők maguk is el tudják készíteni a hagyományos magyar konyha egyik remekét. 

– Az már csak hab a tortán, hogy a távolabbról érkezők a füstölt paprikát is szép számban veszik – magyarázza a nagydobronyi illetőségű Nagy Mária, aki a beregszászi piacon évek óta árusítja ezt a kiváló piros őrleményt.

– Füstölt paprika: miről is van szó tulajdonképpen?

– Néhány évvel ezelőtt valakik, egy zseniális ötlettől vezérelve, kitalálták, hogy mindenféle pörkölt, a paprikáskrumpli és a már említett gulyásleves elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges füstölt szalonnát, illetve füstölt húst használni, hanem elegendő, ha a füstölt ízt valamilyen természetes anyaggal adjuk hozzá az ételhez – hangzik a magyarázat. – Erre tökéletesen megfelel a finoman füstölt piros paprika. Mindez az erre kifejlesztett gép segítségével történik. Esetünkben természetesen csak hideg füstölésről lehet szó. A már Kárpátalján is beszerezhető 4500-5000 hrivnyáért forgalmazott berendezés természetesen a különböző húsok, halak, kolbászféleségek, szárított gombák füstölésére is kiválóan alkalmas. 

– Jól tudjuk, hogy a háború következtében sok minden megváltozott.

– Tegyük hozzá, sajnos számos folyamat rossz irányba fordult. Például a 6000 lelkes Nagydobronyból is sokan elvándoroltak, így jelentősen csökkent a fűszerpaprika vetésterülete is. Fontos tudnivaló, hogy a pandémia előtti időben stagnált a „piros arany” felvásárlási ára, miközben a ráfordítási költségek folyamatosan növekedtek. Ez sokaknak elvette a kedvét a paprika termesztésétől. A Kárpátalján élők jelentős része tisztában van azzal, hogy esetükben egy olyan kultúráról van szó, amelyik nagyon munkaigényes. Mostanra szerencsére helyreállt ez a kényes egyensúly: a felvásárlási árak növekedésével ismét érdemes paprikával foglalkozni. A beregszászi piacon egy kilogrammnyi, úgymond sima piros őrleményt 400 hrivnyáért kínáljuk, a füstöltnek az ára természetesen ennél magasabb, kereken 500 hrivnya. 

– A 2023-as év termése kitart-e az újig?

– Ebben biztosak lehetünk. Tény, hogy a Nagydobronyt elhagyók miatt jelentősen csökkent a megtermelt mennyiség, ám a tavalyi kedvező időjárásnak köszönhetően a gazdák rekordközeli hozamokat takarítottak be. Számításaim szerint Nagydobronyban az elmúlt évben közel öt tonna fűszerpaprika termett. Ehhez tegyük még hozzá, hogy a szomszédos Kisdobrony szintén nem elhanyagolható mennyiséget állít elő évente, s a másik hozzánk közeli település, Csongor is ott van már azon a képzeletbeli térképen, amelyik a fűszerpaprikával foglalkozó településeket tünteti fel. 

– A kárpátaljai gazdák számára mennyire lehet kitörési pont a fűszerpaprika termesztése?

– Én a fűszerpaprikát mindenképpen perspektivikus növénynek látom, hisz immár országos érdeklődés mutatkozik a termék iránt. Természetesen csak azok fogjanak ennek a kultúrának a termesztésébe, akik időt, fáradságot nem sajnálva a palántaneveléstől kezdve a több menetben történő betakarításon és a körültekintően végzett feldolgozáson át minden munkafolyamatot hajlandók precízen elvégezni. Annak érdekében, hogy végeredményként egy kiváló minőségű terméket adjunk el a vásárlóknak. A kulcsszó ezúttal is a minőség. Hosszú évek tapasztalata mondatja velem: a kétes minőségű áru előbb-utóbb az eladó nyakán marad. 

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek