Bien.huSokan a fogamzásgátlót egy igazán áldásos és egyszerű védekezési módszernek tekintik. Valóban: az apró bogyóra elegendő napi egyszer odafigyelni, és máris adott a 99%-os védelem. De tudod, pontosan hogyan hat a fogamzásgátlód a szervezetedre? És mi történik akkor, ha hosszú évek után új módszer után nézel? Ebben a részben összegyűjtöttük, hogy milyen pozitív változásokra számíthatsz a gyógyszer elhagyását követően.

Néhány kiló távozik

Manapság még nem sikerült bebizonyítani, hogy a fogamzásgátló közvetlenül okozná a hízást, ám sokan fokozott vízvisszatartásról számolnak be a tabletták hatására. Ezen nincs mit csodálkozni, a teljesen normális ciklusokban is előfordul, hogy a menstruáció előtt felcsúszik egy-két kiló víz formájában - írja a bien.hu.

Nos, számolhatsz vele, hogy a tabletta elhagyása után a te mérleged is kicsit kevesebbet mutat majd (persze nem akkor, ha a hír hallatára máris nekiállsz csokis brownie-t majszolni).

Egyébként sokan vélekednek úgy, hogy a fogamzásgátlók hatására felhalmozódnak a méreganyagok a szervezetben, ezért ha félreteszed a gyógyszert, a felesleg felszabadul, és szép lassan kiürül.

Ismét megnő a libidód

A hízás félig-meddig bizonyított tényén túl sokkal kézenfekvőbb eredménynek tűnik, hogy a libidód megváltozik.

Sokan észreveszik magukon, hogy a gyógyszer szedése alatt alábbhagy a szexuális étvágyuk, de ezt általában betudják annak, hogy biztos és fix kapcsolatban élnek, hiszen ezért is váltottak tablettára.

Ám tudományos magyarázata is van annak, miért nő meg a libidód, ha abbahagyod a gyógyszert. A fogamzásgátlóban található hormonok ugyan megakadályozzák a teherbeesést, de ezzel együtt a vágyat is csökkentik, sőt egyes kutatások szerint még szexuális zavarokat (pl. orgazmus hiányt) is generálhatnak.

Tisztábban látsz mindent

Ezt veheted akár a szó szoros értelmében is, mert már volt rá példa, hogy a kontaktlencsét használók esetében megváltozott a látás a bogyó hatására. A tisztábban látást azonban máshogy is értheted: a fogamzásgátló rontja a szaglást, emiatt pedig negatívan hat az ösztöneidre. Bármennyire is furcsa, tudományosan bizonyított tény, hogy nagyon sok benyomás kémiai szinten hat ránk.

Többek között illatok alapján választunk párt, szóval ne lepődj meg, ha a tabletta letétele után kicsit másként tekintesz a partneredre, esetleg olyasvalaki iránt kezdesz érdeklődni, aki idáig teljesen hidegen hagyott.

Megszűnnek a kellemetlen intim tünetek

A fogamzásgátlók szedését gyakran kíséri megmagyarázhatatlan hüvelyi folyás. Ez nem feltétlenül okoz kellemetlen, viszkető érzést, de általában elég zavaró tud lenni. A tabletta hatására hajlamosabb lehetsz a különböző fertőzésekre is, hiszen a hormonok mindenütt hatnak, nem csupán a teherbeesést akadályozzák.

Természetesen a jelentkező fertőzéseket minden esetben kezelni kell, ám ha egyszerűen nem akarnak múlni a panaszaid, vagy pillanatok alatt visszafertőződsz, akkor érdemes lehet elgondolkoznod azon, hogy szünetet tarts a fogamzásgátló szedésében – vagy új gyógyszerre válts.

Csökken néhány betegség kockázata

Egyes betegségekre kifejezett hajlamosít a fogamzásgátló, így ha abbahagyod, értelemszerűen ezek kialakulásának kockázata is csökkenni fog. A következő egészségügyi problémákkal hozták már összefüggésbe a gyógyszer szedését: trombózis, cukorbetegség, pajzsmirigygondok, anyagcserezavar, meddőség, valamint a fejfájás.

Pontosan ezért fontos, hogy ha gyógyszert szedsz, rendszeresen látogasd a nőgyógyászod, és bizonyos időközönként menj el vérvételre!


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás