Bien.hu

Megosztás


Nagyjából hetente jelennek meg újabb és újabb csodaszerek a piacon, és nagyon nehéz megválogatni, hogy közülük vajon melyik lehet az, amelyik tényleg tesz is valamit az egészségünkért. A kombucha történetesen ilyen, és nem csak üres humbug – persze az emberi szervezet nagyon szépen működik nélküle is, de sokat segíthet az egészségmegőrzésben, ha fogyasztjuk. Ezek a legnagyobb előnyei ennek a furcsa nevű, furcsa színű teának.

A kombucha probiotikum

A furcsa nevű ital egy gombafajta felhasználásával készül, és gyakorlatilag egy olyan táplálékkiegészítő, amely az emberi szervezet, és főként az emésztés számára hasznos baktériumokat tartalmaz - írja a bien.hu.

Ezzel persze nincs egyedül, rengeteg más forrásból is be tudunk vinni a probiotikumokat a szervezetünkbe, de az biztos, hogy a kombucha az egyik legfinomabb formája – és főleg hasznos azoknak, akik nem fogyasztanak például tejtermékeket, mivel a legtöbb probiotikumban gazdag étel ezekből készül.

Magas az antioxidáns-tartalma

Az antioxidáns az elmúlt években nagyjából olyan szó lett, amit ha valamire rámondtak, máris sokkal egészségesebbnek hittük – pedig tényleg szüksége van rá a szervezetünknek, méghozzá azért, hogy a szabadgyökök kialakulását a minimumra csökkentse. Bizonyos fizikai és kémiai behatásokra, vérellátási zavarokra a testünket felépítő óriásmolekulákból (fehérjék, nukleinsavak, stb.) atomok, kisebb atomcsoportok válnak le. Ezzel kémiailag rendkívül aktív szabad kötőhelyek, úgynevezett szabadgyökök keletkeznek.

Ezek a környezetükkel azonnal reakcióba lépnek és az óriásmolekulák károsodását, átrendeződését váltják ki. Az antioxidáns-tartalmú ételekkel és italokkal ezek ellen harcolhatunk.

Májvédő hatása van

Bár még nem született róla sok kutatás, az a néhány, amit mégis elvégeztek, azt mutatta, hogy a kombucha teának májvédő hatása is van, méghozzá azért, mert a benne található glükuronsav segít visszaszorítani a májkárosító mérgek szervezetben töltött idejét.

Ez a sav hozzákötődik a mérgekhez, és biztosítja, hogy azok ne tegyék tönkre a méregtelenítésért felelős szervünket.

Azért érdemes vigyázni: nem csodaszer!

Bár a kombuchát sokszor mindent tudó csodaszerként is szokták emlegetni, azért az egyértelmű, hogy nem gyógyítja a rákot, és nincsenek minden betegséget eltüntető hatásai. A legnagyobb baj az ilyen csodaszernek kikiáltott élelmiszerekkel nem is az, hogy sokan azért fogyasztják, mert azt hiszik, minden bajukra jó, hanem az, hogy sokan kifejezetten azért nem eszik és isszák őket, mert azt hiszik, hogy humbug minden, amit róla állítanak.

A kombucha rendszeres fogyasztása rengeteg előnnyel jár, és sokat segíthet az egészségeden – de nem kell tőle csodát sem várni. Mellette egy egészséges étrend és a megfelelő mozgás már sokkal inkább meghozza a remélt hatásokat.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás