Femina

Megosztás
Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van: ebben rejlik a különleges sötét tea titka
Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van: ebben rejlik a különleges sötét tea titka


Egy friss tanulmány szerint a sötét tea napi szintű fogyasztása javíthatja az inzulinrezisztenciát, és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az italnak erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van, ezért érdemes beiktatni az étrendedbe. 

Ebben rejlik a különleges sötét tea titka

A vizsgálat során a kutatók csaknem kétezer 20 és 80 év közötti felnőtt embert kérdeztek meg arról, mennyi és milyen típusú teát fogyasztanak, illetve milyen gyakorisággal teszik mindezt. A résztvevők 59 százalékának normális volt a vércukorszintje, míg 23 százalékuk 2-es típusú cukorbetegséggel, 18 százalékuk pedig prediabétesszel küzdött - írja a femina.hu

A szakemberek a vizsgálat során összefüggést találtak a glükóz vizelettel való kiválasztásának minősége és az elfogyasztott teák típusa és mennyisége között. Mint ismeretes, a cukorbeteg emberek veséi jellemzően nem működnek olyan hatékonyan a kiválasztás alatt, mint egy egészséges emberé, ezért a glükóz a véráramban marad, és megemeli a vércukorszintet. Az eredmények szerint viszont azoknak az embereknek, akik több sötét teát fogyasztottak, több glükóz ürült ki a vizeletükben, mint azoknak, akik kevesebbet. Ez bizonyíték arra, hogy az ital hatására a szervezetük hatékonyabban szabadult meg a glükóztól, mint azoké, akik nem ittak sötét teát. 

Mi az a sötét tea?

A sötét tea egy úgynevezett teljesen oxidált kínai teafajta, amit nem szabad összetéveszteni a fekete teával. A tealevelek ebben az esetben mikrobiális fermentáción mennek keresztül, és hasonlóan a vas rozsdásodási folyamatához, megváltoztatják a színüket. Ez az eljárás pár hónaptól akár egy évig is eltarthat, ami alatt sokszorosára nő a levelek antioxidáns-tartalma, így a gyulladáscsökkentő hatása is magasabb lesz. A szakértők szerint a tea gyógyhatásai ennek a fermentációs lépésnek köszönhetőek. 

A tanulmány szerint azoknál, akik mindennap ittak sötét teát, 53 százalékkal alacsonyabb volt a prediabétesz és 47 százalékkal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik soha nem ittak a teából. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy az egyedi fermentációs folyamat olyan vegyületeket eredményez, amelyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, valamint javítják az inzulinérzékenységet, fokozzák a hasnyálmirigy működését, és pozitív hatással vannak a bélbaktériumokra is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ígéretes eredmények ellenére a kutatók még nem biztosak abban, hogy a sötét tea fogyasztása önmagában garantálja a vércukorszint szabályozását, ugyanis más élettani és életmódbeli tényezők is befolyásolhatják az eredményeket. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás