Kárpátinfo.net


Legkorábbi zöldségek a fóliasátrakban: A zöldhagyma hajtatása (2.)
Legkorábbi zöldségek a fóliasátrakban: A zöldhagyma hajtatása (2.)


A zöldhagyma hajtatásáról szóló cikkünk előző részében olvasóink megtudhatták, hogy mikor és milyen hagymát érdemes hajtatni a késő őszi, kora téli időszakban. A jelenlegi írásunkból pedig választ kaphatnak a korai hajtatással kapcsolatos esetlegesen felmerülendő kérdésekre.

Hová ültessük?

Erre a kérdésre a választ nem lehet egy mondatban megadni. Ugyanis vannak termelők, akik előveteményként a fóliaház talajába, laza szerkezetű, 1,2-1,5 m széles ágyásokat, 0,3-0,5 m széles művelő utakat alakítanak ki. Ebben az esetben fontos, hogy figyelembe vegyük az ágyások és sorok hosszanti irányú elhelyezését. Erre azért van szükség, hogy az állományunk jobban szellőzzön, elkerülve ezzel a különböző rothadásos, penészes megbetegedéseket. A megfelelő helykihasználás végett az ágyásokban 8-10 cm sor- és 2-3 cm tőtávolságra tesszük le a gumókat, úgy, hogy egymáshoz ne érjenek és a hagymák fölfelé néző részét levágjuk, megkönnyítve ezzel a zöld hagymaszárak fejlődését.

Vannak, akik pincékben, különböző enyhén fűtött helyiségekben polcokat alakítanak ki, amelyre termesztő ládákban, különböző termesztő közegeket (perlit, használt tőzeg vagy kókusz, forgács és fűrészpor keveréke stb.) tesznek, amelyekben elhelyezik a gumókat. Ennél a termesztési technológiánál fontos megjegyezni: ahhoz, hogy egy zárt, napfénytől mentes helyen jó minőségű zöld hagymaszárunk legyen, a pótmegvilágítás alkalmazása elengedhetetlen.

Akadnak olyan termelők is, akik a palántanevelőikben, a főnövények palántanevelési ideje alatt, a fűtést és a pótmegvilágítást maximálisan kihasználva az asztalok alatt gyökereztetik meg a hagymákat. A főnövények kiültetésével egy menetben pedig áthelyezik a termesztő ládákat a meggyökereztetett hagymákkal együtt a nagylégterű fóliasátrakba, és mire a fő kultúrnövény árnyékot adna, addigra a zöldhagyma értékesítésre kerül.

Milyen mélyre ültessük?

A legoptimálisabb ültetési mélység az, amikor a laza szerkezetű ágyásokba, szaporító ládákba 2 cm mélyen belenyomjuk a hagymafejeket. Az ennél mélyebbre történő lerakás, vagy esetleg a hagymák földdel való betakarása esetén hosszabb fehér szárrészt kapunk, de viszont számolnunk kell a hagymafejek intenzívebb rothadásával és a szárak elvékonyodásával.

Hogyan ápoljuk?

Ápolási munkái közé legtöbbször az öntözést, a szellőztetést és szükség esetén a fátyol fóliával történő ki-betakarást soroljuk. Ha ezeket ügyesen és nagy odafigyeléssel kombináljuk, akkor a zöldhagyma rövid tenyészidejének köszönhetően elkerülhetőek az esetleges növényvédelmi beavatkozások. Akadnak viszont olyan hosszan tartó borús, párás időszakok, amikor is a rendszeres szellőztetésünk ellenére a hagymaperonoszpóra felüti a fejét. Ilyenkor kénytelenek vagyunk növényvédelmi kezelést beiktatni (pl. Amistart), hogy elkerüljük a zöld hagymaszáraink megbetegedését.

Különösebb tápoldatozást nem igényel. Szintén termelői tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a vöröshagyma gumójában elegendő tápanyag van a zöld hagymaszárak kifejlődéséhez. Talajon történő termesztés esetén pedig a trágyázott talajok kerülendőek.

A sikeres zöldhagyma termesztése az egyenletes vízellátásban és a szellőztetésben rejlik. Az ültető közegek esetében ügyeljünk arra, hogy ne száradjanak ki. Ezt úgy ellenőrizhetjük le, hogy a termesztő közegbe belemarkolva és összenyomva, ha néhány csepp víz kicsordul, akkor ebben az esetben megfelelő a közegünk és a növényünk vízellátása.

Talajos termesztés esetén viszont a fordítottjára kell nagyon odafigyelnünk, ugyanis, ha a talajunkat folyamatosan túlöntözzük, akkor beindulhatnak a különböző rothadásos és penészes megbetegedések.

Hogyan tartsuk gyommentesen?

A hagyma vegyszeres gyomirtására már vannak készítmények. A mi esetünkben viszont, tekintettel a zöld hagymaszár kinevelésének rövid tenyészidejére, az azt követő utónövények gyomirtó érzékenységére (pl. uborka), a gyomirtók hosszú élelmezési várakozási idejére, vegyszeres gyomirtók alkalmazása nem ajánlott. Ha szükséges, akkor az esetleges gyomosodás mechanikusan, kézi gyomlálással oldható meg. De akadnak tapasztaltabb termelők, akik tudják, hogy a legnagyobb fejtörést az úgynevezett „tyúkhúr” elnevezésű gyom okozza és ezeket még ősszel, a talajelőkészítések előtt eltávolítják a fóliaházakból, jelentősen lecsökkentve ezzel a gyomosodást. 

Akadnak olyan termelők, akik a gyomosodást úgy küszöbölik ki, hogy a talajelőkészületeket (pl. ásás) közvetlenül a hagymafejek lerakása előtt végzik.

Hogyan értékesítsük?

A felszedést követően a hagymafejről egy éles késsel eltávolítjuk a tönköt, mintegy 1 cm-re a hagymatest aljától. Ezt követi a hajtások kihúzása. A következő művelet, a hajtások törölgetése vagy mosása. Erre akkor van szükség, ha földes vagy sáros a hagyma. Ilyenkor részesülnek előnyben azok a termesztői közegek (perlit, kókusz, forgács), ahol ez a munkafolyamat megspórolható. Ezt követi a hártyák eltávolítása és a csomagolás. Csomagolását tekintve megkülönböztetünk: csomózott (4-5 db/csomag) és kilós kiszerelést. Vidékünkre leginkább a csomózott értékesítési forma a jellemző.

Nagy Éva falugazdász, 
a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány megbízásából


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek