MTI

Orosz dróntámadás miatt keletkeztek károk gabonafeldolgozó- és raktározó létesítményekben a dél-ukrajnai Odessza régiójában. Fotó: t.me/odesacityofficial
Orosz dróntámadás miatt keletkeztek károk gabonafeldolgozó- és raktározó létesítményekben a dél-ukrajnai Odessza régiójában. Fotó: t.me/odesacityofficial


Botrányosnak nevezte pénteken az Európai Tanács elnöke az ukrán tengeri kikötők orosz blokádját, valamint az orosz erők ellenük intézett támadásait és a zárlat azonnali megszüntetésére szólította fel Moszkvát.

„Több mint 250 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerbizonytalanság világszerte. Azáltal pedig, hogy az orosz erők szándékosan támadnak ukrán tengeri kikötőket, a Kreml megtagadja tőlük az élelmiszert” – fogalmazott újságíróknak Charles Michel Újdelhiben, ahova a húsz legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságot tömörítő G20-csoport hétvégi csúcstalálkozójára érkezett.

Michel emellett leszögezte: 

teljes mértékben cinikus Moszkva ama ajánlata, mely egymillió tonna gabonát ígért az afrikai országoknak.

„A gabonát szállító hajóknak biztonságban kell kijutniuk a Fekete-tengerre” 

– szögezte le Michel, kiemelve, hogy 

az ENSZ égisze alatt megkötött gabonaegyezmény eredetileg 32 millió tonnányi gabona szállítását tette lehetővé, elsősorban fejlődő országok számára.

A Fekete-tengeren áthaladó ukrán gabonaexport orosz blokádja várhatóan a csúcs egyik legfontosabb témája lesz – fűzte hozzá.

Az orosz kormány júliusban nem hosszabbította meg a korábban kétszer megújított megállapodást, azzal vádolva a Nyugatot, hogy akadályozza Oroszország saját gabona- és műtrágyaexportját, amely szintén az egyezség része.

Ezt követően fokozta támadásait a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, ahol az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú kikötők és platformok találhatók.

A Kreml álláspontja szerint a megállapodás nem érte el célját, az egyezmény segítségével nem sikerült megszüntetni az éhínséget Afrikában. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején leszögezte, hogy mindaddig nem lesz visszatérés az ukrán gabona, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya kiviteléről megkötött kezdeményezéshez, amíg a Nyugat nem teljesíti az ezzel kapcsolatban Moszkvának tett ígéreteit.

Mind Oroszország, mind Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI