MTI

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: rbc.ua
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: rbc.ua


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben ukrajnai rabbikkal együtt részt vett a második világháború idején több tízezer ezer zsidó halálát követelő Babij Jar-i tragédia áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen - közölte az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége a Facebookon.

"A második világháború alatti Babij Jar-i tragédia a holokauszt világméretű szimbólumává vált. 1941. szeptember 29-én a nácik megkezdték a kijevi zsidó lakosság tömeges kivégzését. Több mint 22 ezer embert lőttek agyon. A halál futószalagja még október közepén sem állt meg, az áldozatok száma meghaladta az 50 ezret" - emlékeztetett Zelenszkij. Beszédében megjegyezte, hogy a judaizmus ma Ukrajnában minden megkülönböztetés nélkül virágzik és fejlődik. Átadta üdvözletét a zsidó közösségnek, amely ezen estén ünnepli szukkótot, a sátrak ünnepét.

Az ukrán elnök kérésére ezúttal a ceremónia visszafogott, résztvevőinek száma pedig korlátozott volt: rabbik vettek részt rajta Ukrajna különböző városaiból, Kijevből, Berdicsevből, Zsitomirból, Bila Cerkvából és Cserkasziból, élükön az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége tanácsának alelnökével, Rafael Rutman rabbival - írta a hitközség közleményében.

A ma Kijevhez tartozó Babij Jarban történt a második világháború történetének egyik legnagyobb tömegmészárlása. 1941. szeptember 29-én és 30-án a német megszállók több mint 33 ezer zsidót tereltek össze és lőttek agyon egy szakadéknál. A következő több mint két év során további tömeges kivégzések történtek ott, az áldozatok között voltak romák, nem zsidó kijevi lakosok, partizánok, szovjet hadifoglyok, egyes források szerint magyarok és csehek is. A kivégzettek száma egyes források szerint meghaladta a százezret.

Zelenszkij a Telegramon közzétett csütörtök éjszakai videóüzenetében kijelentette: Ukrajna megérdemli, hogy a NATO tagjává váljon, és mindenképpen az lesz. "Ez nem csak a mi ukrán törekvésünk, Európa számára ez az egyetlen életképes biztonsági lehetőség, amely garantálja a valódi, tartós békét. Azon dolgozunk, hogy gyakorlati előrelépést érjünk el a szövetségbeli tagság elnyerésében" - fogalmazott az elnök. Elmondta, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral aznap Kijevben tárgyalt az Ukrajna-NATO tanács formátumáról.

Az elnök tájékoztatott a francia és a brit védelmi miniszterrel folytatott tárgyalások eredményeiről is, akikkel - mint mondta - elsősorban az ukrán katonák felszereléséről és a háború megnyerésének általános stratégiájáról beszéltek. Zelenszkij kijelentette, hogy létrejött egy együttműködés Ukrajna és partnerei között bizonyos fegyverek közös gyártására.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI