MTI

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. április 11-én. Megjelentek a nemzetpolitikai államtitkárság Szülőföldön magyarul programjának idei felhívásai, amelyek értelmében az eddigi 22 400 forintról 100 ezer forintra emelkedik a külhoni magyar gyerekek oktatási-nevelési támogatása. MTI/Soós Lajos
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. április 11-én. Fotó: MTI/Soós Lajos


Az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van, s ezért a magyar kormány évek óta azon dolgozik, hogy a Kárpát-medencében és világszerte minden magyar gyermek számára elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Nagycétényben szombaton.

Az államtitkár erről a zoboralji településen újonnan felállított székelykapu avatásán beszélt, ahol szólt a magyar kormány nemzetpolitikájának már látható hozadékairól, illetve arról is, hogy a jövő heti szlovákiai parlamenti választásoknak milyen fontos tétje van a felvidéki magyarság számára.     

A politikus elmondta: nagy öröm, hogy a Kárpát-medence legészakabbra lévő magyar nyelvszigetén, egy szórványvidéken kerülhet sor egy ilyen jelkép átadására, amely a magyarságot és a megmaradást jelképezi és ugyanakkor kiváló megnyilvánulása a magyar nemzet határokon átívelő összetartozásának is. Rámutatott: nem véletlen, hogy a helyi Manócska óvoda bejáratát díszítő székelykapura a "Kincsünk a magyar gyermek" felirat került, hiszen a három éve átadott intézmény megléte során a közösség megmaradásának és összetartozásának jelképévé vált a zoboralji magyarság számára. A 2020-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően megnyitott óvodában a kezdeti 14 fős létszám mostanra 39 főre emelkedett, ami azt mutatja, hogy Zoboralján egy hiánypótló intézményt sikerült létrehozni, ami az egyik legnagyobb sikere a régióban a helyi magyarság önazonosságának megőrzése terén végzett munkának.     

A nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány hisz abban, hogy az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van, s ezért is dolgozik évek óta annak érdekében, hogy minden magyar számára elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást, s így értéket és lehetőséget is teremt a jövő magyar nemzedéke számára magyarságuk megélésére és nemzeti kultúrájuk tovább örökítésére. "Az elmúlt 13 év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság nemzeti egysége ma erősebb, mint valaha" - szögezte le Potápi Árpád János.     

A nemzetpolitikai államtitkár a közelgő szlovákiai előrehozott parlamenti választás kapcsán hangsúlyozta: elérkezett az ideje, hogy a felvidéki magyarság megmutassa a nemzeti összetartozás valóságát, mivel a választás tétje nem kevesebb mint, hogy lesz e képviselete a magyarságnak a pozsonyi törvényhozásban, lesz e olyan párt a parlamentben, amely biztosítja a felvidéki magyarság megmaradását. "Egy 8 és fél százalékos közösségnek képesnek kell lennie arra, hogy bejuttasson egy magyar pártot a pozsonyi törvényhozásba. Mindehhez csupán összefogására van szükség" - húzta alá Potápi Árpád János.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI