MTI

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök


Oroszország a tél közeledtével létfontosságú létesítményekre támadva újrakezdte az „energetikai terrort” – jelentette ki pénteken Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

„Az energetikai terror szakasza már megkezdődött” – mondta Denisz Smihal egy kijevi gazdasági fórumon az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint.

„Az utóbbi két hétben mindenütt a fűtőanyagok előállítását és tárolását szolgáló létesítmények lerombolását látjuk, és az első csapásokat az elektromos állomások ellen” – mondta a kormányfő.

Denisz Smihal szerint azonban

Ukrajna – egyebek mellett a nyugati légvédelmi rendszerek szállításának köszönhetően – alaposabban felkészült, mint az előző télen,

amikor az energetikai rendszerek elleni orosz támadások következtében lakosok milliói maradtak világítás és fűtés nélkül.

„A tél bizonyára kemény lesz, és biztosan nem könnyebb, mint az előző, de tudjuk, hogy mire készül az ellenség és milyen kihívások állnak előttünk” 

– tette hozzá a miniszterelnök.

Fél év óta először pénteken az ország nyugati részében lévő energetikai létesítményeket is támadtak az orosz erők, több megyében áramszünet lépett fel – közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat.

Az orosz hadsereg pénteken tüzérségi támadást intézett Herszon ellen. Egy 25 éves férfi meghalt, egy másik megsebesült, amikor tűz alá került a város több lakónegyede – közölte Telegram-csatornáján Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója. A támadás következtében egy ház és egy garázs kigyulladt.

Az ukrán hadsereg novemberben foglalta vissza a megszálló orosz erőktől Herszon egy részét, de az orosz katonák tovább támadják a megyeszékhelyet és a környező területeket a Dnyeper folyó túlsó partjáról.

A kelet-ukrajnai Donyeck megye Kurahove városa ellen az orosz erők által végrehajtott éjszakai támadásban tizenhatan sebesültek meg, a feltehetően Iszkander típusú rakéták egy kétszintes épületet leromboltak – közölte a helyi ügyészség. A sebesültek között hat nő és tíz férfi van, életkoruk 43 és 82 év közötti. A mentőcsapatok még pénteken napközben is kutattak a romok között túlélők után.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI