Origo
Arábiában 7.000 éves állati csontokat, és emberi maradványokat találtak rejtélyes kő struktúrában
Arábiában 7.000 éves állati csontokat, és emberi maradványokat találtak rejtélyes kő struktúrában


Egy ősi kő műemlék ásatása közben régészek több ezer éves állati csontokat és legalább 9 egyénhez tartozó emberi maradványokat fedeztek fel Szaúd-Arábiában. A régészek felfedezésükről szóló dolgozatukat augusztusban a Proceedings of the Seminar for Arabian Studies magazinban publikálták. - írja a Live Science magazin. 

A felfedezés azt sugallja, hogy az emberek rituálék és ténykedések elvégzéséhez kő struktúráknál gyűltek össze Szaúd-Arábiában éb. 7.000 évvel ezelőtt. Úgy tűnik a rituálékhoz állati szarvakat és koponyákat használtak - írja az origo.hu.

Több, mint 1.000 történelem előtti téglalap kő struktúrát dokumentáltak Szaúd-Arábiában, de hogy pontosan mikor és miért építették, az rejtély.

2018-ban az AlUlai Királyi Bizottság (AlUla Szaúd-Arábia egy északnyugati régiója) elindított egy projektet, hogy tanulmányozzák ezeket a téglalap kő struktúrákat és más régészeti maradványokat a régióban.

A nemrégiben felfedezett kő struktúra 40X12 méter, a kő falak akár 2 méter vastagok is lehetnek, de az eredeti fal magasság, amely azóta erodálódott, ismeretlen. A kő struktúrán belüli udvar központjánál, van egy szerkezet, ami szentélyként szolgálhatott, két központtal, ahol a ceremóniák történhettek.

A kő struktúrkon belül több mint 3.000  összesen körülbelül 25 kilogramm állati maradvány töredékeket is találtak köztük több száz szarv és fej van, például szarvasmaráké és kecskeféléké. 

Más történelem előtti helyszíneken szintén szarvasmarha fejek és szarvak sokaságát találták például Jemenben, ahol szarvasmarha koponyák gyűrűjét fedezték fel, melyeket Kr.e. 5.300 és Kr.e. 5.500 közt raktak le.

Az emberi csontok legalább 9 embertől származnak: 2 kisgyermek, 5 felnőtt, egy serdülő, vagy fiatal felnőtt, és egy gyermek. Az emberi maradványok néhány századdal későbbiek, mint ahogy az állati csontokat a kő struktúrába helyezték.

A régészek azt mondják, ez egy csoportos temetés, és nem tudni, hogy az eltemetett emberek a kő struktúra építőihez tartoznak-e? 

A kő struktúra széles, szabad ég alatti udvara azt mutatja, hogy a tömegek ott gyűltek össze. A sok állati szarv és fej maradvány arra utal, hogy rituálékat végezhette itt. Ráadásul a lehetséges szentélyben lévő két központ és az, hogy vannak elégetett állati csontok azt sugallja, hogy a rituálé része lehetett az állati csontok elégetése. A lelőhely jól konzerválódott. A ilyen szabad tér struktúrák gyakran súlyosan károsodnak. A kő struktúra építése idején a régió lényegesen nedvesebb lehetett, mint ma. Az év nagy részében szétszóródott nomád csoportok összegyűlhettek a kő struktúránál egy bizonyos időben, talán az esős időszak táján, vagy után.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás