Origo
Ilyen tábort használtak kilencezer éve a vadászok
Ilyen tábort használtak kilencezer éve a vadászok


A Szász-Anhalti Műemlékvédelmi és Régészeti Állami Hivatal régészei egy kilencezer éves mezolitikus vadásztábort tártak fel a „Bad Dürrenbergi sámán" lelőhelye közelében. A középső kőkorszak tulajdonképpen átmeneti kor a vadászó-gyűjtögető és a letelepedett földművelő és állattenyésztő életmódok között.

A „Bad Dürrenberg sámánja" egy 30-40 éves nő temetkezését takarja, aki körülbelül kilencezer évvel ezelőtt halt meg a németországi Bad Dürrenbergben. Egy olyan sírban találták meg, amely a sámánista gyakorlatok kellékeiként értelmezett pazar sírmellékleteket rejtett - írja az origo.hu

A szarvasagancsból készült fejdísz és az állatfogakból készült medálok a halott nő különleges sámáni pozícióját mutatják, aki csoportjának szellemi vezetője lehetett.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a vadásztábor Dehlitz (Burgenlandkreis) közelében található, ahol öt év alatt több mint hatezer kőleletet tártak fel. A legutóbbi ásatások során számos leletet találtak a szántás horizontjában, köztük kőeszközöket, csont- és agancsmaradványokat, valamint nagyszámú mikrolitet (szemmel nem látható, parányi kristályt).

Érdekes módon igen kevés, a húsfeldolgozáshoz használt kőeszközt tártak fel,

ami arra utalhat, hogy a tábort csak ideiglenesen használták, ám több alkalommal.


A bad dürrenbergi sírhoz való térbeli közelség, az eszközök készítéséhez használt nyersanyag és az eszközök formáinak hasonlósága miatt nyilvánvaló, hogy a Dehlitz melletti vadásztábor a bad dürrenbergi sámánhoz köthető

– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A folyamatban lévő kutatások révén a régészek, genetikusok és antropológusok új betekintést nyerhettek a Bad Dürrenberg környékén élő mezolitikus vadászok és gyűjtögetők életkörülményeiről.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás