Kárpátinfo hetilap


Töretlen népszerűségnek örvend az Első lépés program - Több mint száz pályázó
Töretlen népszerűségnek örvend az Első lépés program - Több mint száz pályázó


A fóliás zöldségtermesztés hosszú évek óta a kárpátaljai agrárium legsikeresebb ágazata. Mindez nem a véletlen műve. A gazdák szaktudása, folyamatos képzése, a termesztéstechnológia pontos betartása mellett elengedhetetlen a korszerű, nagy légterű hajtató közeg. Ami sohasem volt olcsó dolog. Mostanság egy átlagos méretű fóliasátor bekerülési költsége 115-120 ezer hrivnya között mozog. Ennek beszerzésében segít a Pro Agricultura Carpatika Megyei Jótékonysági Alapítvány, amely bő évtizeddel ezelőtt indította útjára Első lépés elnevezésű programját. A fő cél továbbra is ugyanaz: vidékünkön minél több életképes családi gazdaság jöjjön létre.

– De hogyan is működik a pályázati rendszer? – kérdeztük Őrhidi Lászlót, az alapítvány igazgatóját. 

– A projektet 2011-ben indítottuk útjára faluhelyen élő fiatal, gyerekeket nevelő házaspárok számára – hangzik a válasz. – Ennek keretében a nálunk pályázók fóliaházhoz jutottak, amelynek árát a következő években több részletben kamatmentesen kellett visszafizetniük. Az elmúlt évek során 370 család nyert támogatást ily módon. Idén a jelentős elvándorlás ellenére igen sok a jelentkező, már közel százan nyújtották be igényüket – tájékoztat Őrhidi László. – Hogy mi az oka a fokozott érdeklődésnek? Legfőképpen az, hogy faluhelyen nálunk eddig is kevés munkalehetőség akadt, az ingázás pedig ugyancsak körülményes ezekben az időkben. A hadköteles férfiak számára az ismert okok miatt ez igencsak veszélyes. Valamiből viszont meg kell élni, s erre a fóliás zöldségtermesztés komoly lehetőségeket biztosít. Hadd emlékeztessek rá, hogy az utóbbi két évtizedben – jelentős részben magyarországi tanulmányutaknak, az anyaországi segítséggel megszervezett itteni tanfolyamoknak, no és természetesen a határon átnyúló családi és munkakapcsolatoknak köszönhetően – felnőtt egy olyan generáció, amelyik korszerű technológiai ismeretekkel rendelkezik, és igyekszik ezt a tudást a gyakorlatban felhasználni.

Töretlen népszerűségnek örvend az Első lépés program - Több mint száz pályázó
Töretlen népszerűségnek örvend az Első lépés program - Több mint száz pályázó

– Ha valaki körbenéz a fóliás zöldségtermesztéssel foglalkozó családi gazdaságokban, az azt látja, hogy a magas légterű fóliasátrak korszerű központi fűtési és csepegtető rendszerrel rendelkeznek. Sok helyen a növényállomány szükségletének megfelelően párásító berendezéseket, illetve hőlégbefúvókat szereltek fel. 
De mikor térülnek meg ezek egy átlagos családi költségvetéshez képest hatalmas beruházások?

– No, itt a lényeg. A hajtatásban idén a felkészült termelők valamennyi kultúra esetében 55-60 százalékos haszonkulccsal dolgoztak. Tehát hamar visszajön a befektetett pénz, legyen szó hónapos retekről, újburgonyáról, paradicsomról, paprikáról. Az uborkát szándékosan a végére hagytam, mivel az most mindent visz. Meggyőződésem, ha a fóliaházakban a kártevők és kórokozók elszaporodása miatt nem lenne szükség vetésváltásra, akkor Kárpátalján mindenki uborkát termelne. 

– Mindez a háború kiváltotta konjukturális hatásokkal magyarázható?

– Bizonyára annak is része van ebben. De a folyamat már kicsit korábban, a világjárvány előtt elindult. Egyre többen látják be, hogy biztonságosan számos zöldségfélét csak fedett légtérben lehet termelni. Íme a bizonyíték: Kárpátalján a szabadföldi paradicsom- és uborkatáblák nagy részét mostanra a betegségek már tönkretették. Viszont a megye földrajzi fekvése, éghajlati adottságai lehetővé teszik, hogy nálunk valamennyi kultúra két-három héttel korábban érjen be, mint az ország középső és északi régióiban. A déli megyékben pedig, jól tudjuk, milyen iszonyatos pusztítást végez a háború. De hogy a témánknál maradjunk, a kárpátaljai gazda szaktudása, az újdonságok iránti nyitottsága, s nem utolsó sorban kiváló piaci érzéke kellett mindahhoz, hogy a fóliás zöldségtermesztéssel foglalkozó családi gazdaságaink jól prosperáljanak. És hatványozottan hasznosul az a szellemi tőke is, amit az anyaország gazdatársadalma biztosít az itteni sorstársaik számára. 

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Galéria

Töretlen népszerűségnek örvend az Első lépés program - Több mint száz pályázó