MTI

Az ukrajnai békét szolgáló erőfeszítésekről egyeztetett Novák Katalin a Vatikánban. Fotó: Facebook/Novák Katalin
Az ukrajnai békét szolgáló erőfeszítésekről egyeztetett Novák Katalin a Vatikánban. Fotó: Facebook/Novák Katalin


Magyarországról terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában - jegyezte be Ferenc pápa az áprilisi magyarországi látogatását megörökítő albumba, melyet Novák Katalin adott át neki vatikáni találkozójukon pénteken.

A katolikus egyházfő és az államfő négyszemközt, spanyol nyelven negyvenöt percig beszélt egymással.

A pápa könyvtárszobájában tartott találkozó a negyedik volt Ferenc pápa és Novák Katalin között év eleje óta, a második vatikáni magánaudiencia.

A megbeszélés fő témája a háború, és a béke útjának megtalálása volt - közölte a Sándor-palota az MTI-vel. A felek egyetértettek abban, hogy közösen kell dolgozni a "mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke elérése érdekében".

Ferenc pápa és Novák Katalin arról is egyeztetett, mit tudnak közösen tenni az Ukrajnából Oroszországba szállított gyermekek hazatérése érdekében. Beszéltek a hagyományos családi értékek melletti kiállásról és a gyermekek védelméről.

Ferenc pápa ismételten köszönetet mondott magyarországi látogatásáért. Novák Katalin úgy vélte, a hazánkban tett apostoli látogatás nem csak három napig tartott, hanem annak generációkon átívelő hatása van.

Ferenc pápa és az államfő találkozása újabb állomásnak számított a Vatikán Állam és Magyarország szorgalmazta párbeszédben az ukrajnai béke elérése érdekében: Ferenc pápa a magyarországi látogatása utáni visszaúton jelentette be, hogy békemissziót indít, melyet Matteo Zuppi bíborosra bízott, aki az utóbbi hetekben Kijevben, Moszkvában és Washingtonban tárgyalt.

Novák Katalin többek között beszámolt a Kárpátalján és Kijevben tett látogatásáról. Az államfő a Krimi Platform csúcstalálkozóján jelentette be, hogy következő állomása Ferenc pápánál lesz és vázolta azt a békeüzenetet, melyet most személyesen továbbított az egyházfőnek.

Az államfő ajándékként egy Kárpátaljáról származó ikont adott át a pápának, melyen Szűz Mária kézben tartja a gyermek Jézust. Emellett a magyarországi zarándokhelyeket bemutató kötetet, valamint egy albumot is átadott a pápa magyarországi látogatásáról. Az album egy példányába Ferenc pápa dedikációt írt, megköszönve a magyarországi látogatására emlékeztető kötetet.

"Magyarországról terjedjék el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában" - írta Ferenc pápa, aki áldását adta, és ismételten egységet és testvériséget szorgalmazott a világban.

Novák Katalin és a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros megbeszélésén is központi téma volt az ukrajnai háború befejezése és az ország humanitárius helyzete - közölte a vatikáni sajtóközpont. Szó volt a vallásszabadság kérdéséről, valamint a világban üldözött keresztények helyzetéről, valamint olyan közös érdekeltségű témákról, mint a család és a keresztény értékek.

A megbeszélésen részt vett Miroslaw Wachowski, a szentszéki államtitkárság külpolitikai államtitkára.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI