MTI

Csehország. Európai Unió.
Csehország. Európai Unió.


Több mint egymillió külföldi állampolgár élt július végén Csehországban, az ország összlakosságának mintegy 10 százaléka - közölte a cseh belügyminisztérium kedden.

A hivatalos kimutatás szerint a 10,7 milliós országban a külföldiek száma 1,037 millió volt. Ebből 342 ezer letelepedési engedéllyel, 344 ezer átmeneti tartózkodási engedéllyel, míg 350 ezer ideiglenes védelemmel él Csehországban. Ez utóbbiak közé döntően a háború elől elmenekült ukránok tartoznak. Prágában a külföldiek száma meghaladja a 200 ezret, ami a város lakosságának mintegy 20 százaléka.

Az engedély nélkül az országban tartózkodó idegenek számát több tízezerre becsülik a hatóságok. Az első félévben a rendőrség 5217 olyan külföldit vett őrizetbe, aki engedély nélkül tartózkodott Csehországban. Ez 775-tel több, mint a tavalyi év első hat hónapjában.

A külföldiek több mint fele, 551 ezer személy Ukrajnából számazik, a szlovák állampolgárok száma meghaladja a 118 ezret, őket a vietnamiak, illetve az oroszok követik 67 ezerrel, illetve 43 ezerrel.

Az idei év első hat hónapjában 799 illegális migránst vett őrizetbe a cseh rendőrség, 106-tal kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakában. Többségükben szíriai, török és afgán állampolgárokról volt szó.

Nemzetközi védelmet az első félévben 708 külföldi állampolgár kért a cseh hatóságoktól, többségükben törökök, üzbégek, vietnamiak, ukránok és moldovaiak.


 

Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI