Kárpátinfo hetilap


Winelovers Wine Awards: komoly nemzetközi versenyen nyert a Sass pincészet bora - Méltó helyére került a Hárslevelű
Winelovers Wine Awards: komoly nemzetközi versenyen nyert a Sass pincészet bora - Méltó helyére került a Hárslevelű


Júliusban rendezték meg a Winelovers Wine Awards-t Budapesten. A neves borversenyen ukrajnai borászatok is megmérettettek. Legjobban a kígyósi Sass pincészet szerepelt: mindnégy nevezett bora érmes lett, a Hárslevelű aranyat kapott.

– Mit kell tudni erről a borversenyről? – kérdeztük Sass Krisztiánt, a családi szőlőbirtok és pincészet szakmai irányítóját. 

– A Winelovers Wine Awards nemcsak a Kárpát-medence, hanem Közép-Kelet-Európa borászatai számára biztosít lehetőséget tételeik megmérettetéséhez. Ukrajna borászai abban a szerencsés helyzetben vannak – immár második éve –, hogy költségmentesen nevezhetnek erre a borversenyre. 

– Ha a versenyeket rangsorolnánk, ezt melyik kategóriába tesszük? 

– Ez talán a kárpátaljai borászok számára elérhető legrangosabb verseny, hisz itt elsősorban nem szőlészek, borászok, hanem neves külföldi borszakértők, újságírók, Master of Wine-ok, Master Sommelierek, WSET diplomával rendelkező szakemberek bírálják a borokat. Talán érezhető a súlya, hogy közel 800 tételt neveztek szerte a világból. 

– Számomra a Hárslevelű különös fontossággal bír. Ugyanis ötven-hatvan évvel ezelőtt a beregardói gazdák körében egyértelmű volt, hogy a rangsorban az ebből a szőlőből készült bor áll az első helyen, csak utána következik a Furmint és a Királyleányka, majd végül a nemes versengést a Rizling zárta. A sor végén pedig a szegény ember szőlője, a bőven termő Bakator foglalt helyet. Persze azóta sokat változott a világ, ám ennek a rangsornak is volt alapja a maga idejében. A nagy kérdés, hogy mi is?

– A Hárslevelű egy kiemelkedő fajta a Kárpát-medencében, ami sajnos a Furmint árnyékából nem tud szabadulni. Ha a két fajtát össze kellene hasonlítanom, akkor a Hárslevelű egyértelműen kedvesebb, behízelgőbb, szélesebb spektrumú bort ad, mint a sokszor karcos, neutrális, keménydió Furmint. Nem rangsorolnám a fajtákat, mert különböző, akár termesztéstechnikai szempontokat figyelembe véve a Hárslevelű igencsak rossz helyet foglalna el más fajtákhoz képest, de az biztos, hogy megfelelő évjáratban, hozzáértő kezek közül világklasszis bor készülhet belőle Kígyóson.

Winelovers Wine Awards: komoly nemzetközi versenyen nyert a Sass pincészet bora - Méltó helyére került a Hárslevelű
Winelovers Wine Awards: komoly nemzetközi versenyen nyert a Sass pincészet bora - Méltó helyére került a Hárslevelű

– Mindig aktuális a kérdés: hol helyezzük el a kárpátaljai borászokat a Kárpát- medencei borpalettán? Melyek az erősségeink, melyek a gyengeségeink? Mennyire vagyunk felkészülve a mindinkább szélsőségessé váló időjárási körülményekhez? Tájfajtáink, illetve a hagyományos magyar fajták mennyire bírják az időnként extrém körülményeket? Lásd az idei esztendő kihívásait…

– Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert minden termőhely egyedi. Gondoljunk csak bele, hogy milyen különbségek vannak egy kígyósi vagy egy benei bor között, aminek az alapanyagát természetesen ezen falvak dűlői szolgáltatták. A Kárpát-medencei borpalettán ott a helyünk, igaz nem lehet általánosságban Kárpátalját feltenni, mert még mindig sok a hitvány minőségű, kétes eredetű bor. Szerintem elérték a beregvidéki borászok azt a színvonalat, hogy lokálisan gondolkodjanak. Ez azt jelenti, hogy mindegyikünknek beregvidéki borokban és települési borokban kell gondolkodnunk. Ezekkel tudjuk reprezentálni az egyediséget. Az én célom, hogy bemutassam Kígyós és a Hazanéző-dűlő vulkanikus talajainak, öreg tőkéinek az egyediségét, amit csak tiszta ízű, finom borokon keresztül valósíthatok meg a lehető legkevesebb beavatkozás mellett. Szerintem a versenyre benevezett négy tétel – mindegyik díjjal lett jutalmazva – mutatja a termőhely különleges adottságát. Ezeket a borokat öreg tőkék szőlőiből készítettem, spontán erjesztve, fahordós érleléssel 2021-ben. A Hárslevelű 91 ponttal aranyérmes lett, a Karlot 87 ponttal ezüst, az Olasz rizling 86 ponttal bronz, és a Cabernet sauvignon 85 ponttal szintén bronz érmet hozott. Tehát látszik, hogy a szórás minimális. Kígyóst szükséges a Beregvidéken belül is a legmagasabb pontra kitűzni.

A Kárpát-medencében régóta termesztett klasszikus/hagyományos, valamint a nemzetközileg rég elfogadott világfajták mellett melyek azok az új, rezisztens fajták, amelyek minőségi mutatóik alapján jogosan helyet követelnek maguknak a mai borpalettán?

Sajnos ezzel kapcsolatban még kevés a tapasztalatunk. Jelenleg egy ígéretes fajtával dolgozunk, amelynek a neve a Solaris. Ettől az évtől kezdve organikus műveléssel gazdálkodunk ezzel és még három másik szőlőfajtával, amelyek viszont nem újnemesítésű, interspecifikus szőlőfajták. Meglátjuk. 5-10 év múlva térjünk vissza erre a kérdésre.

– További sok sikert a Sass családi szőlőbirtok és pincészetnek, valamint a kárpátaljai borászoknak.

Kovács Elemér


 

Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek