MTI

Andrij Jermak, az Ukrán Elnöki Iroda vezetője
Andrij Jermak, az Ukrán Elnöki Iroda vezetője


Ukrajna már a jövő héten tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodásról – jelentette az RBK-Ukraina ukrán hírportál hétfőn az ukrán elnöki iroda vezetőjének közlésére hivatkozva.

Andrij Jermak Telegram-csatornáján azt írta: 

Kijev konkrét és hosszú távú elkötelezettséget szeretne kapni Washingtontól, hogy segít legyőzni Oroszországot, és megakadályozni egy esetleges újabb, jövőbeni orosz agressziót.

A megállapodást annak a nyilatkozatnak szellemében kötik meg, amelyben a hét vezető ipari országot tömörítő G7 csoport vezetői állapodtak meg a július eleji vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

„A nyilatkozathoz már több mint egy tucat más ország is csatlakozott, és hétről hétre újabbak követik őket. Az aláírókkal Ukrajna konkrét biztonsági garanciákat tartalmazó kétoldalú megállapodások rendszerét hozza létre. Jelenleg ilyen kétoldalú megállapodásokon dolgozunk mindegyik partnerrel”

 – tájékoztatott Jermak. Szó van védelmi és pénzügyi támogatásról, valamint Oroszország elleni újabb szankciókról és Moszkva megbüntetéséről – tette hozzá.

A vilniusi NATO-csúcstalálkozón a G7 csoport nyilatkozatában hosszú távú védelmi és gazdasági támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának az orosz agresszióval szemben.

Jermak megerősítette, hogy a jövő héten Szaúd-Arábiában a szövetséges országok állam- és kormányfőinek tanácsadói nemzetközi találkozót tartanak, melynek középpontjában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „béketerve” fog állni. Ennek legfontosabb része az orosz csapatkivonás Ukrajna teljes területéről, beleértve a Krím félszigetet.

A The Wall Street Journal a múlt héten számolt be arról, hogy augusztus 5-én és 6-án 30 ország delegációja érkezik a szaúd-arábiai Dzsiddába, hogy megvitassa az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeit.


 

Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI