MTI

Kínai–amerikai kapcsolatok. Illusztráció
Kínai–amerikai kapcsolatok. Illusztráció


Az Egyesült Államok kormánya megfontolásra ajánlja állampolgárai számára az utazást Kínába a jogellenes őrizetbe vétel kockázata miatt - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az amerikai kormány ajánlása úgy fogalmaz, hogy a Kínai Népköztársaság kormánya önkényesen alkalmazza a törvényeket, ide értve az ország elhagyására vonatkozó tilalmat az Egyesült Államok és egyéb országok állampolgárai számára "méltányos és átlátható eljárás nélkül". Az amerikai figyelmeztetés szerint a Kínába utazó, illetve ott élő amerikaiakat a hatóságok őrizetbe vehetik, amely során nem biztosítanak hozzáférést konzuli szolgáltatásokhoz és információkhoz.

Az amerikai kormány hasonló figyelmeztetést adott ki a szintén Kínához tartozó Makaóra, Hongkong esetében pedig fokozott körültekintést kér az oda utazó amerikai állampolgároktól.

Kína egyelőre hivatalosan nem reagált az amerikai kormányzat figyelmeztetésére. A pekingi kormány a közelmúltban kiadott amerikai figyelmeztetéseket általában politikai indíttatásúnak minősítette és válaszlépésként utazási ajánlást adott ki saját állampolgárai számára az Egyesült Államokra vonatkozóan, amelyben a bűncselekmények veszélyére, az ázsiai származásúakat érintő diszkriminációra és a sürgősségi egészségügyi ellátás magas költségére hívta fel a figyelmet.

A Kínára vonatkozó, júliustól frissített utazási ajánlás az amerikai külügy négyfokozatú skáláján a harmadik legsúlyosabb figyelmeztetés.

Forrás

MTI