MTI

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Fotó: president.gov.ua
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Fotó: president.gov.ua


Megvétózta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlament által elfogadott azon törvényt, amely további 573,9 millió hrivnyát (csaknem 5,4 milliárd forint) különített el az állami költségvetésből a holodomor nemzeti múzeumának felépítésére.

A holodomor (nagy éhínség) az ukrán nép ellen az 1930-as évek elején elkövetett népirtás.

Az előterjesztés az államfő javaslataival kiegészítve visszakerült a parlamentbe. A törvényhozás honlapján ugyanakkor az elnöki javaslatok szövege még nem hozzáférhető - jegyezte meg az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán parlament csütörtökön támogatta Olekszandr Tkacsenko menesztését a kulturális minisztérium éléről. Zelenszkij javasolta Denisz Smihal miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a törvényhozásnál Tkacsenko menesztését, azonban a tárcavezető maga nyújtotta be lemondását.

Tkacsenko menesztéséhez éppen az vezetett, hogy az ukrán közvélemény rosszallása ellenére helyénvalónak nevezte, hogy a háború alatt jelentős összeget fordítsanak a holodomormúzeum felépítésére.

Az ukrán parlament július 13-án fogadta el a múzeum építésének befejezéséhez szükséges finanszírozásról szóló törvénytervezetet, amelyet felháborodással fogadott a közvélemény. Sokan sürgették a vezetést, hogy csak a győzelemre és a létfontosságú feladatokra koncentráljanak, míg tart a háború.


 

Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI