Bien.hu

 Elég, ha csak egy jelet tapasztalsz. A B12 vitaminhiány biztos tünetei
Elég, ha csak egy jelet tapasztalsz. A B12 vitaminhiány biztos tünetei


Ahogy öregszel, a tested egyre kevésbé képes feldolgozni az ételekben lévő B12 vitamint, így gyakran előfordulhat, hogy vitaminhiány is kialakul. Ez még inkább jellemző bizonyos diéták esetén, illetve akkor, ha folyamatosan valamilyen gyógyszert szedsz. Mivel a tünetek elég jellemzőek, ezért ha odafigyelsz, könnyen felfedezheted, ami után nincs más dolgod, csak egy gyors vérvétel és egy kis vitaminpótlás. Lássuk mik a leggyakoribb tünetek!

A bevásárlótáskát túl súlyosnak érzed

Előfordul, hogy úgy érzed, hogy a legkisebb megerőltetés is egy hosszú cardio edzéssel ér fel nálad, a bevásárlótáskával hazafelé többször meg kell állnod, illetve a lépcsőzés is megterelő számodra, arról már nem is beszélve, hogy ha húsz métert kell futnod a busz után, akkor csak kapkodod a levegőt? - írja a bien.hu.

Ha a vörösvérsejtek a testedben nem kapnak elég oxigént, illetve a B12 vitaminszinted túl alacsony, akkor ideje egy kis pótlásnak!

Kúrára fel!

Feledékeny vagy

Mobiltelefon a hűtőben, a zárban felejtett kulcs, bekapcsolva hagyott tűzhely, az a szó, ami már órák óta nem jut eszedbe.

Ha ismerős az érzés, hogy gyakran felejtesz el apróságokat a mindennapokban, akkor még ne aggódj, nem biztos, hogy olyan nagy a baj.

A feledékenység hátterében ugyanis sokszor csupán a B12 vitaminhiány áll, amit egy háziorvossal egyeztetve könnyedén orvosolhatsz.

Sokszor szédülsz

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnod, ha reggelente az ágyból felkelve hirtelen megszédülsz vagy a lépcsőn felfelé menet meg kell kapaszkodnod, mert úgy érzed, hogy kicsúszik a talpad alól a talaj.

Sok apróság állhat a háttérben, de mielőtt a legrosszabbra gondolsz, menj el egy vérvételre és ellenőriztesd a vitaminszintjeidet, mert lehet, hogy csupán ez áll a rosszullétek hátterében.

Sápadt vagy

Ha a B12 vitaminszinted alacsony, akkor a testedben lévő vörösvérsejtek az átlagosnál kisebb százalékban fordulnak elő, illetve sokkal sérülékenyebbek, mint ahogy az normális lenne.

Ugyanez a vörösvérsejt hiány okozhatja azt is, ha a szokásosnál sápadtabb vagy.

Tipp: Ebben az esetben először próbálj az étkezéseden változtatni és egyél több vörös húst, halakat és különböző tejtermékeket.

Bármin el tudod sírni magad

Bár az orvosok még nem jutottak egységes álláspontra azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi az összefüggés a B12 vitaminhiány és a depresszió vagy a túlzott aggódás kialakulása között, de tény, hogy valamilyen kapcsolat biztosan felfedezhető.

Ha az elmúlt időszakban úgy érzed, hogy egy átlagos film is könnyeket csal a szemedbe, egy ártatlan megjegyzés is túlságosan a szívedig hatol ás szinte bármikor el tudnád sírni magad, akkor azt is vedd számításba, hogy lehet, hogy ez áll a dolgok mögött.

Persze, ha ez a menstruációd előtti pár napban van, akkor semmi pánik, hamarosan magától elmúlik majd az egész!

Baj van a látásoddal

Egyes extrém esetekben előfordulhat, hogy a B12 vitamin hiányát a szemeiden érzed, hiszen a vitaminhiány eltömítheti a szemhez vezető ereket, ami homályos látást, kettőslátást vagy fényérzékenységet is okozhat.

Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor feltétlenül menj el orvoshoz és egy vérvétel is mindenképp javasolt!

Folyton álmos vagy

Ha sokszor vagy fáradékony, az többféle vitamin hiányának is betudható, de persze a rendszertelen táplálkozás és a mozgás hiánya is okozhatja.

Mivel a B12 vitamin felelős a vörösvérsejtek termeléséért, amik a legfontosabb szerveidhez szállítják az oxigént, ezért ha kevesebb van belőlük, mint kellene, akkor szinte mindegy, hogy mennyit alszol, folyamatosan fáradtnak érzed majd magad.


 

Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás