HáziPatika.com

A demencia ellen is védhet a keresztrejtvény
A demencia ellen is védhet a keresztrejtvény


Egy friss tanulmány szerzői szerint az úgynevezett felnőttkori műveltségi tevékenységek komoly védelmet jelenthetnek a demencia kialakulásának kockázata ellen.

Egy új tanulmány szerint azok azoknál az idős embereknél, akik számítógépet használnak, tanulnak valamit, keresztrejtvényt fejtenek vagy kézműveskednek, végső soron csökkenhet a demencia kialakulásának kockázata - írja a WebMD.

A JAMA Network Open című szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői 10 318 olyan ember adatait elemezték, akiknek nem voltak komolyabb problémáik a szellemi képességeikkel, 70 évesek vagy annál idősebbek voltak, és túlnyomórészt nők (53 százalék). Tíz éven át nyomon követték őket, a követési időszak 2020-ban zárult le. Ez idő alatt 3 százalékuknál állapították meg, hogy demenciában szenvednek - írja a Házipatika.com.

„A demenciában szenvedők idősebbek voltak, többségük férfi. Nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a fizikai aktivitásuk és rosszabb az egészségi állapotuk, mint a demenciában nem szenvedő alanyoknak” – írták a szerzők.

Milyen eredményekre jutottak a tanulmány szerzői?

Az adatok elemzése után a tudósok arra jutottak, hogy a demencia kockázata 11 százalékkal csökkent azoknál, akik – idézzük – „felnőttkori műveltségi tevékenységeket végeztek”. Vagyis leveleket vagy naplót írtak, számítógépet használtak és valamilyen oktatáson vettek részt.

Kilenc százalékkal csökkent a demencia rizikója azok körében, akik aktív szellemi tevékenységet végeztek, például keresztrejtvényt fejtettek, kártyáztak, sakkoztak vagy más játékokat játszottak.

Hét százalékkal kisebb volt a demencia kockázata azok körében, akik festettek vagy rajzoltak, illetve kézműves-, fa- vagy fémmunkát végeztek. Ugyanilyen arányban csökkent a rizikó azoknál, akik elmondásuk szerint könyveket, újságokat vagy magazinokat olvasnak, tévét néznek, zenét vagy rádiót hallgatnak.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a felnőttkori műveltség, a kreatív művészet, valamint az aktív és passzív szellemi tevékenységek iránti elkötelezettség segíthet csökkenteni a demencia kockázatát idős korban” – fogalmaztak a szerzők.

Mi lehet a magyarázat?

A szerzők szerint a fent említett, úgynevezett felnőttkori műveltségi tevékenységek, például a levélírás vagy a számítógép-használat védőhatása abból eredhet, hogy ezek a tevékenységek jelentős lökést adhattak az idősebbek szellemi képességeinek. „Az ilyen tevékenységekből származó kognitív stimuláció növelheti az agyi patológiákkal szembeni ellenálló képességet azáltal, hogy növeli a neuronok számát, fokozza a szinaptikus aktivitást, és lehetővé teszi az agyi hálózatok használatának nagyobb hatékonyságát” – írták.

„A felnőttkori műveltség magában foglalja az órákon való részvételt, a számítógép-használatot és az írást - ezek mindegyike új információk feldolgozását és tárolását igényli. Ez lassítja a neurobiológiai öregedést és véd a demencia ellen” – tették hozzá. Megjegyezték azt is, hogy korábbi kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a számítógép-használat interaktív jellege több agyi régiót aktivál. Az olyan szellemi tevékenységek, mint a keresztrejtvényfejtés és a játékok védőhatása, amelyre ez a legújabb tanulmány is rámutat, szintén összhangban van a korábbi kutatásokkal.

„Számos ilyen tevékenység versenyjellegű, és összetett stratégiákat és problémamegoldást foglal magában. Számos kognitív területet használnak, beleértve az epizodikus memóriát, a vizuospatialis készségeket, a számolást, a végrehajtó funkciókat, a figyelmet és a koncentrációt” – írták a kutatók. Megjegyezték, hogy a keresztrejtvényfejtők a nyelvet is olyan módon használják, amely szó- és tudáshálózatokat indít be az agyban.


 

Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek