Kárpátinfo hetilap


A szüreti munkákra mindig időben fel kell készülni, mert különben „körmünkre égnek” a munkák.
A szüreti munkákra mindig időben fel kell készülni, mert különben „körmünkre égnek” a munkák.


Július vége van. Úgy tűnhet, a szüretre még sok időnk van felkészülni. De ez a hosszúnak tűnő időszak hamar eltelik. A szüreti munkákra mindig időben fel kell készülni, mert különben „körmünkre égnek” a munkák. De hogyan is készül fel Kárpátalján egy gazda, és mire kell feltétlenül odafigyelni?

Először nézzük a csemegeszőlőkkel kapcsolatos teendőket, mivel itt a betakarítás közelebb van. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvezőtlenül alakult a szőlő számára. Napközben többször váltotta egymást a napsütés és az eső, néhol sajnos jégeső is előfordult. Ezek a tényezők egyértelműen kedveznek a szőlőt megtámadó gombáknak. Akik megelőzően permeteztek, azoknak is vannak problémáik az érzékenyebb fajtáknál. Ahol a megelőző növényvédelem elmaradt, már komoly károkat is okoztak a különböző betegségek. Több helyen megjelent a lisztharmat, peronoszpóra és a feketerothadás is. 

Csemegeszőlőknél már közel van az első szüret időpontja, ezért bármilyen vegyszert már nem lehet használni. Nagyon fontos, hogy megnézzük az élelmiszer-egészségügyi várakozási időt, és csak rövid lejáratú szereket használjunk. 

Lassan a fürtök bezáródnak, a bogyók zsendülni kezdenek. A leveleken található peronoszpóra már itt a fürtökön nehezen tud komoly kárt okozni, de a beteg leveleket mindenképpen távolítsuk el a jövő évi fertőzés csökkentése céljából. A lisztharmat és rothadásos megbetegedések ellen viszont még védekeznünk kell valamilyen rövidebb lejáratú szerrel – például Teldor, Switch.

Borszőlők esetében kicsit más a helyzet. A szüret kezdetéig még legalább egy hónapot várni kell. Tehát itt még szélesebb a lehetőség vegyszerek tekintetében. Lisztharmat ellen használjunk felszívódó hatóanyag tartalmú szert, például: Luna, Benelus, Folicur, Shavit, Dinaly stb., kontakt hatóanyagú szerrel kombinálva például: Thiovit jet vagy Folpan. A kezelés hatékonyságát növelhetjük, ha kiegészítjük lombtrágyával. 

Ilyenkor célszerű kalcium túlsúlyos lombtrágya használata, mivel ez vastagítja a bogyók héját, ezáltal nehezebben csattan ki. A vegyszeres növényvédelmi munkák elvégzésén kívül ügyeljünk a lombozat karbantartására is, ne legyen túl sűrű és ne árnyékolja saját magát. A sorok alját próbáljuk meg tisztán tartani, hogy a szél jobban járja, hamar felszáradjon a víz, a harmat, csökkentve ezzel a gombák fertőzését.

A növényvédelmi munkákon kívül fontos, hogy néhány segédanyagot is beszerezzünk szüret előtt. Attól függően, hogy mennyire egészséges szőlő kerül feldolgozásra és milyen a feldolgozási mód, más-más segédanyagokra van szükségünk. Ukrajnában kisebb választék áll rendelkezésre, Magyarországon ezek beszerzése egyszerűbb, ha van rá lehetősége valakinek, mindenképpen ezt ajánlom. 

Egyik legfontosabb a porkén használata, amelyet közvetlenül feldolgozáskor (bogyózáskor) adjunk a cefréhez, musthoz. Egészséges, nem rothadt szőlőben 10 gramm/hl (hektoliter-100 liter must) dózisban, kissé rothadt szőlőnél 20-30 g/hl, míg erősen romlott szőlő esetében ne áztassuk a szőlőt a héján, hanem azonnal préseljünk és utána kénezzünk 40-50 g/hl dózissal. Amennyiben erősebb dózisú ként használunk, és nem áztatjuk, a szőlőt a héján, szükség van fajélesztő és tápsó használatára is. Egészséges szőlőknél és alacsony kén használata mellett a bor erjedése spontán is beindul. Rövid áztatási idő mellett a bogyó héjából kevés az erjedéshez szükséges tápanyag, vitamin oldódik ki, ezt pótolnunk kell tápsók hozzáadásával. Tápsóból kezdetben 15-20 g/hl adag ajánlott, majd az erjedés közben figyeljük az erjedő mustot, és ha záptojásszagot érzünk, adagoljunk további 10 g/hl adagban, 1-2 alkalommal. Amennyiben a záptojás szag a zajos erjedés végén is érzik, azonnal fejtsük le a friss bort és kénezzünk. 

Élesztők használata a borászatokban széles körben elterjedt, a piacon rengeteg fajta élesztőből választhatunk fajtának, bortípusnak, készítési módnak megfelelően. Az élesztők mindegyikét használat előtt fel kell futtatni. 20 g/hl adagolásban 10-szeres mennyiségű 35 fokos vízben keverjük el, aztán szoktatva a must hőmérsékletéhez, adagoljuk a mustba. Az erjedési folyamat beindulását, illetve intenzitását könnyen ellenőrizhetjük kotyogó felszerelésével a hordóra, tartályra, üvegballonra. 

A segédanyagok beszerzésén kívül fontos, hogy a munka megkezdése előtt mindent alaposan mossunk ki, takarítsuk ki a feldolgozó helyiséget. Ha valamelyik edénynek gyanús, valamilyen dohos, ecetes szagát érezzük, ne tegyünk bele se mustot, se bort, mert ez az egész évi munkát könnyen tönkre teheti! A tisztaság a borászat előfeltétele!

Egyelőre nehéz megjósolni, milyen évjáratot fogunk szüretelni az idén, ha kedvezőbbre váltana az időjárás, nagy segítség lenne a szőlészeknek-borászoknak. Ezt befolyásolni azonban nem tudjuk. A rossz idő okozta problémákra viszont fel tudunk készülni, ezzel rossz idő esetén is meg tudjuk menteni a termés nagyobb részét, és a minőségen is javíthatunk.

Varga István, 
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány falugazdásza


 

Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek