MTI

Lengyel zászló. Illusztráció
Lengyel zászló. Illusztráció


Varsó fegyverszállítmányokkal támogatja az ukrán rendvédelmi alakulatokat, és segít a sérültek kezelésében is - jelentette be hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, az ukrán hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az Ihor Klimenko ukrán belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezleten Mariusz Kaminski elmondta: 

Lengyelország konkrét módon fogja támogatni az ukrán belügyi tárcának alárendelt alakulatokat - a Nemzeti Gárdát, a rendőrséget és a határőrséget -, amelyek az ukrán hadsereg mellett részt vesznek a védelemben.

"Nemsokára elkezdjük a fegyveszállításokat (...), többezer gépkarabélyról, többmillió darab töltényről lesz szó, amelyek lehetővé teszik az ukrán és az európai szabadság védelmezőinek, hogy hatékonyan harcoljanak"

 - fogalmazott Kaminski.

Bejelentette továbbá: a lengyel belügyi tárcának alárendelt kórházakban kezelni fogják az ukrajnai harcokban megsérült tisztségviselőket, és orvosi műszerekkel támogatják a frontközeli ukrajnai kórházakat is. A lengyel fél emellett tábori kórházakat létesít a sérült ukrán rendvédelmisek számára - ígérte Kaminski.

Ihor Klimenko elmondta: az orvosi és technikai felszerelés egy részét már hétfőn elszállítják a legjobban rászoruló ukrajnai helyszínekre.

Megköszönte azt a támogatást is, amelyet Lengyelország a dél-ukrajnai kahovkai gát felrobbantása után nyújtott. A tehergépkocsik, tartálykocsik, szivattyúk a helyi lakosok vízellátását segítették, és hozzájárultak ahhoz, hogy az elárasztott házakból vizet szivattyúzzanak ki - közölte az ukrán tárcavezető.

Forrás

MTI