MTI

Orosz-ukrán háború. Illusztráció
Orosz-ukrán háború. Illusztráció


Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a béke minél előbbi megteremtését sürgette római látogatásán Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.

A brazil elnököt korábban Ferenc pápa fogadta a Vatikánban, valamint Sergio Mattarella államfővel és Giorgia Meloni kormányfővel is találkozott.

Lula a megbeszélések során az ukrajnai háborúra kitérve hangsúlyozva, hogy Kijevet és Moszkvát meg kell győzni a béke szükségességéről. Kifejtette, egyrészt el kell érni, hogy a továbbra is "szkeptikus" országok határozottabb álláspontot képviseljenek, másrészt Ukrajnának és Oroszországnak is "le kell mondani valamiről a konfliktus befejezése és a béketárgyalások megkezdése érdekében".

"A mi szerepünk az, hogy meggyőzzük Zelenszkijt és Putyint, hogy a legjobb az, ha pontot tesznek a háború végére. Ezt csak ők tudják megtenni" 

- jelentette ki Lula sajtótájékoztatóján. 

Hozzátette, 

teljesen egyetért Ferenc pápával abban, hogy nem szabad engedni a háborús logikának, amely helyett párbeszédet kell szorgalmazni "olyan békeegyezménnyel, amely nem megadást jelent".

Kijelentette: minél előbbi békére van szükség, nem lehet megvárni az újabb telet. Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozóját sürgette, és megjegyezte igaza van a katolikus egyházfőnek, amikor azt szorgalmazza, hogy a háborúban résztvevők üljenek tárgyalóasztalhoz.

"Véget kell venni az egymásra lövésnek, és meg kell kezdeni egymással beszélni, mivel a világban nyolcszázmillió ember fekszik le úgy aludni este, hogy nincs mit ennie, miközben dollármilliárdokat költünk háborúra" 

- mondta a brazil elnök.       

Úgy vélte, a felek közötti közvetítést nem vállalhatja sem az Egyesült Államok, sem Európa, mivel "részt vesznek a háborúban", és nem tud segíteni az ENSZ sem anélkül, hogy a világ jelenlegi geopolitikai egyensúlyához igazodna az ENSZ Biztonsági Tanácsa megújításával.

Forrás

MTI