MTI

Kőolaj kitermelés. Illusztráció
Kőolaj kitermelés. Illusztráció


Az Egyesült Államok szerint az orosz kőolajra alkalmazott ársapka működik, és reméli, hogy ezt a jövőben is betartják majd a nemzetközi szereplők - jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedden.

John Kirby külföldi újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen kifejtette, hogy az intézkedés segít az olajpiac stabilitásának fenntartásában, valamint korlátozza Oroszország bevételeit az eladásokból. 

Megjegyezte, hogy reméli India a jövőben is tartja magát ehhez, és az ársapkának megfelelő, vagy az alatti árat fizet az Oroszországtól vásárolt energiahordozóért.

A szóvivő annak kapcsán beszélt India szerepéről, hogy szerdán hivatalos állami látogatásra érkezik Washingtonba Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki tárgyal Joe Biden elnökkel is.

A kétoldalú tárgyalásokról John Kirby elmondta, hogy azok homlokterében szerepel az amerikai-indiai védelmi együttműködés elmélyítése, amelyben az elmúlt években komoly előrelépés volt. Megjegyezte, hogy a látogatásnak nem kifejezett célja, hogy Indiát leválassza az Oroszországgal való fegyverkereskedelmi együttműködésről.     

"India saját magáért beszél, amikor arról van szó, hogy a világon kivel tart fenn kapcsolatot, különösen, ami a védelmi együttműködéseket illeti" 

- fogalmazott a fehér házi illetékes.

Arra kérdésre, hogy az indiai miniszterelnök meghívásával az Egyesült Államok ellensúlyozni akarja-e Kína befolyását az indiai- és csendes-óceáni térségben, John Kirby határozott nemmel válaszolt, ugyanakkor egy másik újságírói kérdésre megerősítette, hogy a Fehér Ház és Joe Biden nagyon elégedett Antony Blinken külügyminiszter kínai útjának eredményeivel.

Különösen, hogy sikerült "több kommunikációs csatornát megnyitni" annak érdekében, hogy a két ország közötti versenyt felelősségteljesebbé tegyék - hangoztatta. Kiemelte, hogy alacsonyabb szintű amerikai-kínai munkacsoport alakult, amelynek feladata további kommunikációs csatornák nyitása, ide értve a hadseregközi párbeszédet, amelynek újranyitását Kína egyelőre elutasítja.

"Ilyen magas fokú feszültségek közepette - különösen, ami a katonai kérdéseket illeti -, sokkal fontosabb, hogy megtaláljuk a párbeszéd csatornáit" 

- fogalmazott a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

John Kirby a fekete-tengeri gabonaszállításokra vonatkozóan mélységesen sajnálatosnak mondta, hogy Oroszország jelezte, nem járul hozzá a megállapodás meghosszabbításához július közepe után.     Támogatásáról biztosította ugyanakkor az ENSZ-t és a közvetítésben közreműködő Törökországot, hogy sikerüljön a meghosszabbítást elérni. A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezésből az egész világ nyert, különösen a világ déli féltekéjén élő, a szállításoknak különösen kitett nemzetek - jegyezte meg.

Forrás

MTI