MTI

Horvátország. Illusztráció
Horvátország. Illusztráció


Horvátország nem haladt előre megfelelően az európai uniós tagság 10 éve alatt, ideje felhagyni az EU idealizálásával és bálványozásával - jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő kedden Sibenikben.

A horvát elnök a megyei ünnepi közgyűlésen vett részt a tengerparti városban, ahol elmondta: Horvátország első tíz évét az EU-ban "túlzott lelkesedés nélkül" értékeli.

Az EU nem teljesítette azokat az elvárásokat, amelyekért a horvátok nem küzdöttek elég kitartóan

 - fogalmazott. 

Hangsúlyozta: ezek Horvátország nemzeti érdekei.

Milanovic szerint az EU mechanizmusai nem demokratikusak, és a politikai felelősség rendszere szűkebb, mint Horvátországban.

"A békéről és a háborúról olyan emberek döntenek, akiket nem választottak meg, és ők nem kérdezik meg a nemzetek véleményét"

 - hangsúlyozta.

Úgy értékelte: súlyos ügyekről van szó, amelyek meghiúsítják a létfontosságú nemzeti érdekek érvényesítését egy következő válságban.

"Ezért szorgalmazom folyamatosan, hogy az államügyeket, az anyagi érdekeket, a saját nemzet státuszát - Bosznia-Hercegovinában is - egyenesebben és bátrabban kell képviselni. Az önzés a túlélés módja"

 - fogalmazott.

Mint mondta, le kell számolni az illúziókkal, mert "egy bonyolult és igazságtalan világban élünk, ahol nem kérdeznek meg minket a fontosabb döntésekről, ezért lényeges megőrizni önbecsülésünket".

Milanovic szerint Horvátország számára kulcsfontosságú az európai és a világbéke megőrzése.

Horvátország 2003-ban adta be csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. A kérelmet az Európai Bizottság 2004 elején fogadta el, és ekkor nyilvánította hivatalos tagjelöltnek az országot. A tagjelölti státust az Európai Tanács 2004 közepén megerősítette. A csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek meg. Az ország 2013. július 1-jént vált az EU teljes jogú tagjává, a schengeni térséghez és euróövezethez pedig 2023. január elsején csatlakozott.

Forrás

MTI