MTI

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Fotó: president.gov.ua
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Fotó: president.gov.ua


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap globális támogatást kért Kijevnek az ukrajnai orosz háború befejezésére irányuló tervéhez, és azt mondta a világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) vezetőinek, hogy az abban foglaltak az „észszerűség nyilvánvaló kifejezése”.

Zelenszkij, aki személyesen vesz részt a G7-ek csúcstalálkozóján Japánban, az elmúlt hónapokban azt népszerűsítette, amit kormánya „béketervként” hirdet.

A csoport vezetőihez intézett beszédében, amelynek szövege felkerült az elnök honlapjára, azt mondta: „még egy elv, a racionalitás, amely egyesít bennünket”.

Hangsúlyozta:

„mindig gyakorlatilag az értékeink védelmében cselekszünk. Az ukrán béketerv pedig a racionalitás nyilvánvaló kifejeződése. Köszönöm, hogy támogatják tervünket”.

Zelenszkij a közösségi médiában közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy a tervet a G7-ek vezetőinek a hirosimai csúcstalálkozón ismertette.

Telegram üzenetküldő alkalmazásán azt írta: „Úgy dolgoztuk ki a béketervet, hogy annak minden egyes pontja mögött ENSZ-határozatok álljanak. Úgy, hogy a világon mindenki kiválaszthatja azt az utat, amelyhez hozzá tud járulni. Japántól az arab országokig, Európától Latin-Amerikáig támogatókra talál a béketervünk”.

Zelenszkij sürgette a nyugati szövetségeseket és más országokat, hogy mind gazdasági, mind katonai intézkedésekkel támogassák Kijevet, miközben Oroszország 15 hónapja tartó háborúja elhúzódik.

Az ukrán államfő vasárnap megerősíteni látszott a kelet-ukrajnai Bahmut elvesztését, amikor arról kérdezték, hogy az továbbra is Kijev ellenőrzése alatt áll-e.

„Azt hiszem, nem” – mondta Joe Biden amerikai elnökkel Japánban folytatott találkozója előtt. „Mára Bahmut csak a szívünkben van. Ez tragédia. Ezen a helyen nincs semmi”

 – tette hozzá.

Korábban hírügynökségek szavait úgy értelmezték, a város elesett. Az ukrán elnök szóvivője azonban később a Facebook-oldalán azt írta, hogy 

Zelenszkij nem erősítette meg, hogy az orosz erők elfoglalták az ostromlott várost. Szergej Nyikoforov szerint Zelenszkij kijelentésével cáfolta Bahmut elfoglalását.

Oroszország szombaton azt állította, hogy teljesen elfoglalta a szétzúzott kelet-ukrajnai várost, ami, ha igaz, a 15 hónapja tartó háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét jelentené.

A nagyrészt földdel egyenlővé tett város elleni támadást a Wagner orosz zsoldoscsoport csapatai vezették, amelynek irányítója, Jevgenyij Prigozsin korábban azt mondta, hogy csapatai végül kiszorították az ukránokat a városon belüli utolsó lakott területről.

Forrás

MTI