Kárpátinfo hetilap


Három évre újra dr. Csík Adalbert-Ferencnek szavaztak bizalmat, akinek munkáját alelnökként dr. Jakab Lajos badalói családorvos, titkárként pedig dr. Mijó Erika zápszonyi családorvos segíti majd.
Három évre újra dr. Csík Adalbert-Ferencnek szavaztak bizalmat, akinek munkáját alelnökként dr. Jakab Lajos badalói családorvos, titkárként pedig dr. Mijó Erika zápszonyi családorvos segíti majd.


Kárpátalja magyar ajkú és magyarul beszélő egészségügyi dolgozói közel 30 éve, 1995. júliusában alakították meg a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságát (KMEDT), amelynek révén a társulásba tömörülő orvosok és szakdolgozók az elmúlt évtizedek során számos hazai és külföldi konferencián, szakmai továbbképző tanfolyamon vehettek részt.

A társaság elmúlt hároméves időszaka a korlátozásokról szólt, hiszen 2020-ban és 21-ben a Covid-járvány, a tavalyi esztendőben és idén pedig az Ukrajnában dúló háború miatt a minimálisra csökkentek azok a lehetőségek, amelyek révén a KMEDT-tagok bármilyen továbbképző fórum részesei lehettek volna.

Erről is beszélt bevezetőjében a szervezetet immáron negyedszázada irányító dr. Csík Adalbert-Ferenc KMEDT-elnök a társaság szombaton megtartott évzáró, és egyben évnyitó tisztújító közgyűlésén, Beregszászon, amely a Pacsirta gyógyászati komplexum konferencia-termében került lebonyolításra. Elhangzott, a tavaly február óta országunkban fennálló hadiállapot miatt a több mint 300 fős társaság tagjai közül nagyon sokan külföldre távoztak, és mivel jelen állás szerint egyelőre teljesen bizonytalan a hazatérésük időpontja, mindenképpen újra kell szervezni és felmérni a KMEDT taglétszámát. A jelenlévők egyperces néma felállással adóztak az elmúlt évek során elveszített tagtársaikról: Ljách Erzsébetről, Sütő Mihályról, Kovács Szilviáról, Derbák Szergejről, valamint a MET elhunyt elnökségi tagjairól, Monspart Saroltáról, Péter Árpádról, és Pintér Sándorról, illetve a háború kárpátaljai áldozatairól.

Tisztújító KMEDT-közgyűlés Beregszászban
Tisztújító KMEDT-közgyűlés Beregszászban

Köszöntötte a több mint félszáz egybegyűltet dr. Volodimir Dzerin, a Beregszászi Alapellátási Központ főorvosa és dr. Ivan Males, a Beregszászi Linner Bertalan Járási Kórház főorvosa is, akik megköszönték a szülőföldjük mellett a nehéz körülmények ellenére is kitartó, és az itt élő emberek gyógyításában, egészségmegőrzésében tevékenyen szerepet vállaló egészségügyi dolgozók helytállását és szolgálatát.

Ezt követően került sor a KMEDT tisztújítására, amelyen levezető elnökként dr. Oroszi Pál működött közre. A jelenlévő tagok az elkövetkezendő három évre újra dr. Csík Adalbert-Ferencnek szavaztak bizalmat, akinek munkáját alelnökként dr. Jakab Lajos badalói családorvos, titkárként pedig dr. Mijó Erika zápszonyi családorvos segíti majd. A háromtagú felügyelő bizottságot az elkövetkezendő három évben dr. Pauk Volodimir irányítja. Megállapodás született arról is, hogy a most felálló régi-új elnökség a következő közgyűlésre előkészíti a javaslatát az eddig meglévő járási vezetők szerepéről, ami azért szorul átszervezésre, mivel az immáron több mint két éve életbe lépett új közigazgatási reform következtében Kárpátalja járásainak határai is jelentősen megváltoztak.

Zárásként elhangzott az is, hogy a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) tisztújító közgyűlésére május 6-án kerül sor Budapesten, majd május 20-án Kaposvár és Mosdós ad otthont a Kárpát-medencei régiót felölelő MET fennállását méltató jubileumi 30. ülésére.

Az idén már lezajlott székelyudvarhelyi, lendvai és csíkszeredai rendezvények mellett a társaság tagjai az elkövetkezendő időszakban Révkomáromban és Zentán vehetnek részt a MET szervezésében lebonyolításra kerülő konferenciákon. A szeptemberre Kárpátaljára tervezett dr. Novák Endre Napok nevet viselő konferencia a fennálló hadiállapot miatt nagy valószínűség szerint az idén is elmarad.

(tamási)