Origo
Ez az étrend az Alzheimer-kór kockázati tényezője
Ez az étrend az Alzheimer-kór kockázati tényezője


A kutatók még nem tudják, hogyan gyógyítsák az Alzheimer- kórt, ám egyre többet tanulnak meg arról, hogy mi növelheti vagy csökkentheti a kialakulásának kockázatát. Most úgy tűnik, hogy az egyik kockázati tényezőt maga a nyugati világban megszokott étrend jelenti.

Az elmúlt öt év 38 korábbi tanulmányának új áttekintése szerint a nyugati típusú táplálkozás az Alzheimer-kór kialakulásának kockázati tényezője lehet a betegség enyhe vagy közepesen súlyos eseteiben. A Frontiers in Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmány szerint 

a mediterrán diéta, a ketogén diéta, valamint az omega-3 zsírsavakkal és probiotikumokkal történő étrend-kiegészítés védhet a betegség ellen, de csak az enyhe-közepes esetekben.

A kutatók már régóta hangoztatják, hogy az étrend megváltoztatása lehet az Alzheimer-kór és más típusú demencia kialakulásának kockázata csökkentésének, emelett a kognitív képességeinkben okozott károk korlátozásának egyik kitűnő módja - írja az origo.hu.

Bizonyos táplálkozási beavatkozások lassíthatják az Alzheimer-kór progresszióját, és javíthatják a kognitív funkciókat és az életminőséget

– írták a kutatók a tanulmányukban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Az elemzett vizsgálatokban ezek a „táplálkozási beavatkozások" javították az enyhe-közepes fokú Alzheimer-kórban szenvedők kognitív funkcióit és életminőségét. Úgy tűnt, hogy a betegség előrehaladását is lassítják.

Bár azt a szakemberek még nem tudják pontosan, hogy mi okozza az Alzheimer-kórt, az viszont világos, hogy amiloid-béta (Aβ) peptidek és tau-fehérje-csomók felhalmozódását okozza az agyban, ami a gondolkodás és az emlékezés kulcsfontosságú neuronjainak lebomlásához vezet. 

A kutatások alapján tehát kulcsfontosságú lehet az a mód, ahogyan az étrendi választások befolyásolják a gyulladási faktort: 

a telített zsírokban, cukrokban és sóban gazdag nyugati étrend „extra stressznek" teheti ki szervezetünket, ami sebezhetőbbé tesz minket a demenciával szemben.

A fő mechanizmusok az oxidatív stressz és gyulladás csökkentésén, valamint az Aβ peptidek alacsonyabb felhalmozódásán alapulnak

– mutattak rá a kutatók. – A mediterrán diéta nagy mennyiségben tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget és tenger gyümölcseit, míg a ketogén diéta egy nagyon specifikus, magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étkezési mód.

Ahogy a tudósok megjegyzik, az utóbbi nem veszélytelen az általános egészségi állapot szempontjából, ezért az orvossal konzultálva érdemes csak belekezdeni.

A szakemberek tovább folytatják a kutatómunkát annak megértése érdekében, hogy az étrend hogyan kapcsolódhat az Alzheimer-kórhoz, és milyen mechanizmusok játszanak ebben szerepet.

Az új tanulmány azonban segíthet abban, hogy pontosabb képet kapjanak arról, hogy amit eszünk, az hogyan hat az agyunkra .

Forrás