MTI

Előkerült egy 50 éve eltűnt hajó
Előkerült egy 50 éve eltűnt hajó


Ötvenéves rejtélyre adhat magyarázatot, hogy az ausztrál kontinenstől délre, Tasmania partjainál a tenger alatti földcsuszamlást vizsgáló kutatók megtalálták az MV Blythe Star hajó roncsát - számolt be a The Guardian brit napilap hírportálja.

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) vizsgálata megerősítette hajóroncs helyét, csaknem 50 évvel azután, hogy MV Blythe Star elsüllyedt - írja az MTI.

A teherhajó 1973. október 13-án járt szerencsétlenül, amikor Tasmania fővárosából, Hobartból a King-szigetre indult, előbb jobbra kezdett dőlni, majd ellepte a víz és felborult. A legénység tíz tagja egy felfújható mentőtutajra szállt, és kilenc napot töltött a tengeren az egyre romló időjárás közepette, mielőtt partot értek. A legénység egy tagja a tengeren meghalt.

Életben maradt kilenc társa megpróbált utat találni arról a helyről, ahol a Forestier-félszigeten lévő Deep Glen-öbölben partot értek. Ennek során a legénység két másik tagja valószínűleg kimerültség és a testük átmeneti lehűlése, hipotermia miatt meghalt.

Mintegy két héttel később, október 26-án mentették ki őket, miután a túlélő csoport tagjai találtak egy utat, majd felvette őket egy arra járó autós. A hajónak évtizedeken át nem találták nyomát a kiterjedt tengeri kutatás ellenére sem.

A CSIRO és a Tasmániai Egyetem kutatói azonban most feltárták az MV Blythe Star hajóroncsát Tasmánia délnyugati-fokától mintegy 10,5 kilométerre nyugatra.

A szakértői csoport egy tenger alatti földcsuszamlást vizsgált, amikor a múlt hónapban felfedezte a roncsot. Térképadatok és képek segítségével megerősítették, hogy az ötven éve elsüllyedt MV Blythe Starról van szó. A roncsot csak kis mértékben borította el az alga és hínár, a tatja megsérült, a kormányállás pedig hiányzott.

Forrás

MTI