Kárpátinfo hetilap


A XVII. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencián
A XVII. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencián


Május 12 – az ukrán tudomány napja. E dátumhoz igazodva május 12-én immáron tizenhetedik alkalommal tartották meg a Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferenciát (KTDK) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében, az Országos Tudományos Diákköri Tanács TDK Határok Nélkül programjához csatlakozva. A konferencia célja, hogy hitelesen mutassák be a legújabb tudományos eredményeket és felkeltse a fiatalabb generációk figyelmét is a tudományos életpálya iránt.

Az alkalomra a főiskola Apáczai Csere János Könyvtárának központi olvasótermében került sor. „Be kell vinni az életet a tudományba, hogy a tudományt kivihessük az életbe” – köszöntötte Kossuth Lajos szavaival a megjelenteket Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója. Aki kiemelte: a Rákóczi Főiskola mindenkor igyekszik helytállni és az oktatási-tudományos kihívásokra reagálni, figyelembe venni minden olyan szempontot és lehetőséget, melyekkel a diákok számára fejlődési lehetőséget tud felkínálni. A Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencia pedig biztosítja a kárpátaljai fiatal kutatók számára azt a lehetőséget, hogy kijussanak az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, mondta. 

A XVII. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencián
A XVII. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencián

Köszöntötte a KTDK résztvevőit Erdei Péter, Magyarország Beregszászi Konzultusának konzulja, aki abbéli örömének adott hangot, hogy sokan vannak, akik számára fontos a tanulás és az ismeretek elmélyítése. Ez pedig azért is fontos, mert tudjuk: a tudás befektetés a jövőbe, fogalmazott a diplomata. Aki azt kívánta a fiataloknak, hogy a világot előre vivő kritikus gondolkodás, a változás és az újítás szándéka, a kíváncsiság egy életre megmaradjon bennük. 

„A felsőoktatás nincs tudomány nélkül, a kutatás szerves része minden egyetem és főiskola életének” – emelte ki köszöntőjében Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács elnöke, aki a tudományos utánpótlás-nevelést az intézmény kiemelt céljaként nevezte meg. Ezért is tartja fontosnak, hogy lehetőséget biztosítsanak azoknak a diákoknak, akik tudománnyal foglalkoznak és érdeklődnek a kutatói munka iránt.

A mostani konferenciára 34 fiatal kutató jelentkezett hat felsőoktatási intézményből. Legtöbben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról, de bemutatták kutatási eredményeiket az Ungvári Nemzeti Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem diákjai is. A konferencia előadásai hat szekcióban – biológia és kémia, földtudomány és turizmus, matematika, számvitel és adóügy, filológia, valamint történelem- és társadalomtudomány – zajlottak. Minden beküldött pályamunkát legalább három opponens értékelt. A munkában részt vettek a Momentum Doctorandus által javasolt fiatal kutatók is. 

A XVII. KTDK eredményhirdetéssel zárult. Az ösztöndíjak és a legeredményesebb előadók elismerő okleveleinek átadására június 3-án, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány tanévzáró ünnepségén, a XII. Kárpátaljai Tehetségnapon kerül sor.

Kovács Erzsébet