Hirado.hu
Ukrán villamosenergia hálózat. Fotó: Unian
Ukrán villamosenergia hálózat. Fotó: Unian


Az ukrán villamosenergia-hálózatot üzemeltető Ukrenergo jelentése szerint az orosz erők több mint 1200 rakétát és harci drónt vetettek be Ukrajna energiarendszere ellen a célzott orosz támadások kezdete, tavaly október óta, közölte a hirado.hu.

A támadások során több tucatnyi ember vesztette életét, a hatóságok pedig olykor egész városokra kiterjedő áramszüneteket voltak kénytelenek elrendelni. 

Ez volt az ukrán energiarendszer történetének „legnehezebb fűtési szezonja” 

– közölte az Ukrenergo, hozzátéve, hogy az energiahálózat 43 százaléka károsodott.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (UBSz) becslései szerint 2023-ig egymilliárd dollárra lesz szükség az energetikai infrastruktúra helyreállításához.

Korábban hírt adtunk róla, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter egyelőre kizárta az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalások lehetőségét. „Oroszországnak el kell jutnia arra a pontra, hogy kész konstruktív tárgyalásokba bocsátkozni” – hangoztatta Blinken.

Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren közölte, hogy a Moszkvával folytatott tárgyalások alapja az orosz csapatok teljes kivonása Ukrajna területéről, mert Kijev nem tesz területi engedményeket a megszálló országnak. Szó sincs semmiféle területi engedményről vagy szuverén jogainkról való alkudozásról – hangsúlyozta Mihajlo Podoljak.

Forrás